
GD 30/8 2011
GDs politiska redaktör Karin Bergkvist har åter igen skrivit en mycket bra ledare.
Denna gång tar hon sig an den ojämställda fördelningen bland personalen på landets förskolor.
GD och Karin kallar den svenska förskolan för en kvinnlig bastion och vem kan argumentera att det inte är det?
I de flesta svenska familjer förvärvsarbetar både mamman och pappan, något som möjliggörs av att det finns förskolor som erbjuder barnomsorg. Dagis är ett bärande fundament i den svenska jämställdhetspolitiken, något som ofta och gärna framhålls i jämställdhetsdebatten.
Desto mer ironiskt då att förskolan som arbetsplats är så påtagligt ojämställd.
Endast tre procent av landets förskollärare är män, den kvinnliga dominansen på förskolorna runt om i landet är massiv.
Och visst är det ironiskt att i ett land som pushar så mycket för jämställdhet så är våra barn placerade på förskolor med ynka 3% män som förskollärare? (Kommunal regi)
Var är de höga debatterna och intensiva kampanjer för att få bort denna ojämställda arbetsplats? Var är satsningar med statliga pengar för att släppa fram män inom barnomsorgen?
Karin skriver att det är inte ofta vi ser kampanjer för att öka antalet män inom kvinnodominerande yrken, men att vi ser en hel del av att få in kvinnor i yrken där männen är dominerande.
Är det för den debatt angående pedofiler på 1990-talet som skrämt bort män från yrket och även sett till att någon som helst satsning från myndighetshåll på att få in mer män inom barnomsorgen är en politisk kalkon?
Det är ju trots allt män det handlar om och i dagens genus Sverige är jämställdhet något helt annat. Jämställdhet i Svensk tappning är att få in kvinnor i manligt dominerade yrken genom förmåner, räkmackor och statliga satsningar.
Det finns mycket att vinna på att aktivt försöka få fler män till förskolorna. Homogena arbetsplatser är inget eftersträvansvärt, det är däremot att skapa arbetsgrupper där människor har olika erfarenheter, bakgrund, ålder eller kön. Vad gäller förskolan är det ju faktiskt också så att det där finns båda små pojkar och flickor som behöver vuxna förebilder i form av såväl kvinnor som män.
Kommunerna är huvudmän för de flesta av landets förskolor och att få fler män till yrket måste vara en prioriterad uppgift.
GD har även en artikel om en förskollärare, Jerry som arbetar på Fäbodgården i Sandviken.
– En del barn kommer från hem där föräldrarna har separerat och kan inte ha så bra kontakt med pappan. Fler manliga förebilder i förskolan skulle barnen verkligen dra nytta av. Även att alla fick se att både män och kvinnor kan ha alla jobb vore en bra sak att visa.
Fler manliga förebilder, men finns det någon som politisk vilja att se till att våra barn får fler ?
Och då speciellt inom barnomsorgen där det som sagt är ynka 3% män anställda.(Kommunal regi)

GD 30/8 2011
Jerry som GD pratat med tror inte att det är chansen att bli kallad pedofil som fått män att fly yrket utan löneläget. Jerry har efter 20 år i yrket 24 070 kronor i månaden. Enligt en artikel i DN så är den genomsnittliga lönen bland alla förskollärare är en aning högre för kvinnor än för män. Men inte ser vi några kampanjer och tal i avtalsrörelsen om en speciell pott till de manliga förskolelärarna för att få upp deras lön på samma nivå som kvinnornas?
Och eftersom det ser sämst ut med jämställdheten inom den kommunala verksamheten, så undrar jag vad Sveriges alla kommuner har för plan för att få en mer jämställd fördelning mellan könen bland de anställda inom förskoleverksamheten.
I DNs artikel, som GenusNytt har bloggat om, så kan vi läsa att det är en aning bättre fördelning bland den anställda förskolepersonalen inom friskoleverksamheten. För om vi buntar ihop den kommunala och friskoleverksamheten när det gäller förskolan i Sverige så får vi fram att hela 3,5% är män. Resten 96,5% är kvinnor.
Det går även att läsa att Kanada, Frankrike och Danmark har lyckats nå mellan 20 och 25 % män anställda inom förskolan.
Så hur har de lyckats med det ?
Kan det bero på att dessa länder inte har samma syn på jämställdhet och vilket kön som det ska satsas på för att få en jämställdare arbetsplats?
Eller kan det bero på att man inte ser på män som potentiella pedofiler bara för att de vill arbeta med barn ?
Jag har en liten fundering kring debatten på 1990-talet om män, dagis och pedofiler för den gav bland annat en bild av att de som arbetade inom barnomsorgen och inte var kvinnor var dragna till barn. Och så kom kravet på utdrag ur belastningsregistret för att få anställning i ett arbete med barn.
Hur många hajade till när det framkom att mormor och mamma i Jönköping båda har arbetet med förskolebarn inom kommunen ?
Jag har inte märkt av någon ökning av artiklar kring pedofiler och sexuella övergrepp på barn och spekuleringar kring hur många barn inom barnomsorgen som dessa två kvinnor kan ha tänkas utsatt för övergrepp.
Är det tyst för att det är två kvinnor? (Förmodligen)
Hade pappan i denna Jönköpingsfamilj varit den som arbetat inom barnomsorgen så hade det varit svarta löpsedlar och hatkampanjer mot män, men nu är det tyst så tyst.
Media Länkar
En kvinnlig bastion (GD)
Jerry är en av få män i förskolan (GD)
Kommunala förskolor har under 3% män (GenusNytt)
Sämst könsfördelning på kommunala förskolor (DN)
Låg lön ger få män i förskolan (P4 Värmland)
”Vi har en lönediskriminering på grund av kön” (P4 Värmland)
Det råder brist på män i förskolan (SR Ekot)
”Positiv respons när man kommer som man” (SR Ekot)
Behöver förskolan fler män? (SR P1)
”Jag tror inte att det spelar någon roll alls” (SR P1)
”Män är rädda för att bli kallade pedofiler” (SR P1)
Fortfarande få män i förskolan (P4 Västerbotten)
Få män i förskolan (P4 Västerbotten)
Så begraver Sveriges Radio frågan om män i förskolan (Newsmill)
Få män i förskolan (P4 Sörmland)
”Det är konstigt för många uppskattar att det finns män på förskolan” (P4 Sörmland)
Brist på män inom förskola del 1 (P4 Sörmland)
Brist på män inom förskola del 2 (P4 Sörmland)
Manligt värre I (Sydsvenskan)
Ha ha ha.
NT.
Per Hagman
Tack för din kommentar per hagman.
Inte för jag vet varför du skrattar, men det är trevligt att du är glad.