Jag fick ett tips av Calle om en artikel i ÖP som publicerats kring den 20:e augusti i år.
Artikeln, tillsammans med två relaterade artiklar, handlar om socialnämnden och socialtjänstens maktmissbruk och snedvridna ”hjälp” till familjer.
ÖP har intervjuat Kjell Brickman, numera pensionär, som under hela sin karriär har han arbetat med sociala frågor, bland annat som socialsekreterare, sedan som chef för individ- och familjeomsorgen i Krokom och även som socialdirektör på länsstyrelsen. Som socialdirektör så har Kjell granskat hur kommunernas socialnämnder och socialtjänster sköter sitt uppdrag.
Kjell Brickman säger till ÖP att han har under åren funderat mycket kring lagen om vård av unga, LVU. Kjell menar att hela systemet kring LVU är uppbyggt på att barnets behov inte kan lösas när barnet är tillsammans med sina föräldrar. I arbetet kring ett eventuellt beslut om LVU ska socialsekreteraren granska och göra bedömningar av situationen och Kjell menar att så fort det handlar om bedömningar så finns risken att det blir personligt tyckande.
– Det finns socialsekreterare som inte är tillräckligt erfarna och personligt mogna. Det finns en tendens att när man får tankar på ett LVU så samlar man bara på sig de negativa bitar som gör att man kan slutföra det. Det är lätt att i den situationen brista i objektivitet, säger han.
Kjell Brickman anser att det endast borde vara rutinerade utredare som handskas med sådana ärenden.
– Det finns uppenbara problem i systemet som skulle kunna avhjälpas om man använder väldigt erfarna utredare.
Han säger att det säkert begås fel med jämna mellanrum just på grund av att handläggare egentligen inte är lämpliga.
– Har man väl kommit in på socionomutbildningen kommer man ut som socionom, oavsett om man är lämplig eller ej. Jag tycker att universitetet måste ta större ansvar. Jag har sett personer som definitivt inte borde hålla på med det här.
När det gäller socionomutbildningen i Sverige så är den väldigt vinklad av feministiska influenser och jag undrar om det går att få fram vilka av de studerande som är ”lämpliga” efter färdig utbildning och hur det ska fastställas vad ”lämpligheten” ska baseras på.
LVU är en åtgärd som sätter spår, oavsett om det var ett rätt beslut att omhänderta ett eller flera barn.
ÖP har pratat med Jens och hans föräldrar Maria och Kurt som har den bittra erfarenheten av ett LVU omhändertagande som baserats på uppgifter som rörde en stökig period ett par år före omhändertagandet av Jens.
Vad man kan läsa i tidningen så hade familjen haft en turbulent period några år tidigare, men under 2009 då Jens blev omhändertagen enligt LVU så var det inga som helst problem. ÖP skriver att det var i november 2009 som allt gick snett. Jens började bråka med en storebror som var på besök. En syster som var på annat håll i Sverige ringde efter polisen.
Dagen efter så dök två kvinnor upp i familjens hem, varav den ena var Ragundas socialchef. Pappa Kurt släpper in kvinnorna som inte verkar uppge sitt ärende, de kliver dock in i sovrummet där mamma Maria ligger och sover.
Mamma Maria kastar ut kvinnorna och efter det så går det snabbt för kvinnan som var Ragundas socialchef, hon får kommunens jourhavande politiker att skriva under beslutet om ett omedelbart omhändertagande enligt Lagen om vård av unga, LVU.
Och som skäl för att omhänderta Jens är inte bråket dagen innan, ej heller att mamma Maria kastar ut kvinnorna – utan det stök som familjen hade för några år sedan. (?!!?)
Jens fördes bort av polis till ett hem för vård och boende i Östersund och fick inte återvända hem förrän efter kammarättens dom 26 februari.
Kammarrätten påpekar för socialnämnden att de ej påvisat att det förekommit några problem mellan Jens föräldrar under 2009, istället har det framkommit att Jens har en mycket nära relation med sina föräldrar och sina syskon skriver ÖP.
Det har gått drygt ett år sedan den där dagen. Men det finns mycket ilska kvar. Maria är väldigt kritisk till hur systemet fungerar. Hon känner inte att de som föräldrar blev lyssnade på.
– Föräldrarna måste få komma till tals, som det är nu har man ingen chans, säger hon.
Jens själv säger att han mår dåligt när han tänker tillbaka på det som hände.
– Jag känner mig osäker mot vuxna. Det var ju ingen som lyssnade på en när jag sade att jag ville åka hem.
ÖP har även talat med juristen Jorge Concha som företrädde Jens i både förvaltningsrätten och kammarrätten.
– Den vanmakt jag kände då har jag aldrig upplevt tidigare, säger han.
Han är förvånad över hur utbrett maktmissbruket är i systemet och att människor inte ser det.
Öp skriver att det var det första LVU ärendet som Jorge Concha varit inblandad i och han är omskakad av upplevelsen. Jorge trodde att LVU ärenden är likvärdiga andra mål, men upptäckte att förutsättningarna var helt annorlunda.
I ett vanligt mål inom rättsväsendet så lyssnar ju rätten på båda sidorna, men i LVU ärenden så märkte Jorge att socialnämnden inte lyssnade utan de gick helt på vad handläggarna i utredningen kommit fram till. Den attityd som finns bland socialhandläggarna reagerade Jorge även på.
– Jag gillar inte att de inte lyssnar. De har alltid rätt och så är det bara. Jag försöker vara obekväm för socialnämnden och verkligen kämpa.
Han är bestört över att allmänheten inte förstår hur illa systemet fungerar.
– Det finns ett maktmissbruk som är omfattande med ibland oerhörda konsekvenser för barnen och föräldrarna. Problemet är att handläggarna inte bär något riktigt personligt ansvar för hur de driver ärendena. Men folk misstror att det här sker.
Han anser att problemet är att systemet är rättsosäkert.
– Socialnämnden påstår en massa saker om föräldrarna i utredningen som är omöjliga att värja sig emot. Att tvingas bemöta uppgifter som är oriktiga eller förvrängda är oerhört svårt och påfrestande.
Fallet med Jens och hans familj är ju inte unikt, ej heller juristen Jorge Concha upplevelser och insikter i den rättsliga handläggningen av ett LVU ärende är unika.
Frågan är; Hur länge ska detta maktmissbruk få pågå ?
Och när ska en ansvarig för felaktiga beslut och regelvidriga handläggningar angående LVU ärenden få ta sitt ansvar fullt ut ?
Som det är nu så är det tämligen riskfritt att missköta sina arbetsuppgifter och komma undan med det. (Se bara på alla turer i Mark)
LVU är en sista utväg, så varför är det då lättvindigt att ta till ett omhändertagande istället för att ge stöd och samarbeta med familjen ?
Media Länkar:
”Man gör alldeles för lite för att hjälpa föräldrarna” (ÖP)
”När det gäller socionomutbildningen i Sverige så är den väldigt vinklad av feministiska influenser och jag undrar om det går att få fram vilka av de studerande som är ”lämpliga” efter färdig utbildning och hur det ska fastställas vad ”lämpligheten” ska baseras på.”
Herreguud vilket pretentiöst dravel. Egentligen borde jag bemöta dina tokigheter på min blogg, men det känns mer än tveksamt att ge galenskaperna ytterligare spridning. Okunnighet ska motverkas, inte spridas.
”Kjell menar att hela systemet kring LVU är uppbyggt på att barnets behov inte kan lösas när barnet är tillsammans med sina föräldrar.”
Nej just det. Lagen om Vård av Unga är en tvångslag som ska användas när föräldrarna inte kan ge barnet det omhändertagande som krävs, eller där barnet själv utsätter sig hälsa för allvarlig fara, genom t.ex injicera heroin. Frivilliga åtgärder vidtar man enligt Socialtjänstlagen och LVU är avpassad för de tillfällen som t.ex barnet eller dess föräldrar inte samtycker.
Jag är socionom med vidareutbildning och har arbetat som socionom i trettio år, varav ett antal i chefställning. Jag tycker att du talar som en rättshaverist och förstår att du läst dig till dina kunskaper på parkbänkar. Det är inte bara där sanningen står ska du veta.
/ Jinge (http://jinge.se)
Tack för Dina intressanta artiklar. Den här finner jag särskilt intressant.
Går det att ni Dig på E-post?
Hej Eivor!
Använd Kontakt! för att komma i kontakt med mig.
Tyvärr så har jag en hel del att göra just nu, så det kan ta lite tid innan jag svarar på eventuella mail.
Bästa Jinge!
Vad kul att du tycker att mitt inlägg är pretentiöst dravel och tokigheter!
Kan nog inte hålla med om rättshaverist när det gäller mina kunskaper, men jag respekterar din åsikt.
Känslan jag får av din kommentar är att mitt inlägg har trampat på någon öm tå och att du ej uppskattar vad jag dragit för slutsatser kring Kjell Brickman, Jens och hans familj, LVU och allt annat som inlägget tar upp.
Du är inte ensam om att vara otroligt fokuserad på citatet som jag har på min blogg! (Jag kan inte begripa varför en del stirrar sig blind på citatet!)
”Att läsa vad folk skriver på parkbänkar kan lära dig mycket.”
Det är fascinerande att se vilka som ej verkar förstå vad detta citat som jag har på bloggen betyder och har för mening.
Jinge har inte förstått någonting av inlägget, eller vill inte förstå.
Som sagt du har nog rätt i att du trampat på en öm tå.
Jättebra inlägg som visar att bara för att man är socionom är man inte helig…
Det är möjligt att Jinge läser inlägget på sitt sätt och tolkar texten efter sina egna erfarenheter och var h*n befinner sig i livet.
Det är ju inte första gången som någon tolkar mina inlägg på ett sätt som är annorlunda från min åsikt.
Det är bra att Jinge inte är otrevlig i sin kommentar som som liga är när de inte tycker att mitt inlägg är passande för publicering för allmänhetens beskådan.
Förmodligen så är det en öm tå på en socionom som jag lyckats att trampa på.
Allt har fler sidor än en, allt har fler versioner än den officiella och det går inte att tysta eller ignorera detta.
Vänstervriden feminist som är ”trygg i sin mansroll”. Klart som korvspad när man läser hans blogg.
Inget att lägga vikt vid FÖRUTOM… att han jobbar som socionom.
Va konstigt att vi bortstötta pappor blir diskriminerade som föräldrar på familjerätten och hos socialen när vi möter socionomer av den ”gamla skolan”(30 år inom feministdominerade socialen)??
Snacka om att han gjorde bort sig trots att han försökte visa sig duktig.. ”med vidareutbildning”, haha.. inom genusvetenskapen då antar jag.
Fattar inte att man inte rensar ut skräpet trots att det gör sig så synligt.
Själv städar jag golvet hemma innan det blir för smutsigt. Och det händer att jag faktiskt bytt golv ett par gånger under de senaste 30(!) åren, trots att de varit inslitna och bekväma att gå på.
Tankeställare.
”Jinge” syftade jag på med mitt inlägg ovan!
”Känslan jag får av din kommentar är att mitt inlägg har trampat på någon öm tå och att du ej uppskattar vad jag dragit för slutsatser kring Kjell Brickman, Jens och hans familj, LVU och allt annat som inlägget tar upp.”
Efter att ha arbetat i socialtjänsten, både kommunal och landstingskommunal, i drygt trettio år så känner jag till de brister som finns tämligen väl. Men ditt feminismcitat har ingen bärighet i verkligheten. Jag har arbetat i Stockholm, och i de närliggande kommunerna och dessutom åt Stockholms läns Landsting och har aldrig stött på den sortens feminism som du antyder i inlägget.
”När det gäller socionomutbildningen i Sverige så är den väldigt vinklad av feministiska influenser och jag undrar om det går att få fram vilka av de studerande som är ”lämpliga” efter färdig utbildning och hur det ska fastställas vad ”lämpligheten” ska baseras på.”
Det är precis som jag skrev, kvalificerat dravel. Och jag kan garantera att det inte handlar om ömma tår, jag är tämligen o-öm. Sedan förvånas jag lite när du skriver ”h*n”, jag tolkar det som att du sällan läser andra bloggar, jag heter egentligen Jan-Inge i förnamn och Jinge är vad jag kallas sedan slutet av 60-talet eftersom en trummis som jag umgicks med kallades Binge. Hans förnamn får du väl fundera på ett tag..
Det finns mycket man kan kritisera socialtjänsten för, och sannolikt mer på landsbygden där socialkontoren ofta är små, i alla fall i glesbygd, och därmed inte har vare sig storlek eller rätt kompetens alla gånger. Troligen har Brickman rätt i mycket av vad han skriver, men det jag vänder mig mot är i första hand dina funderingar kring feminismen. När jag började studera humaniora på universitetsnivå på 60-talet, då förekom det inte mer än vanlig feminism, senare i slutet av 70-talet så hade ”vänstervågen” gått över, och det var ungefär då jag blev färdig med min socionomutbildning.
Feminismen var inte större då än vad den är idag, och den har aldrig varit av en sådan omfattning att den har stört arbetet, och några ”feministriska influenser” har jag aldrig upptäckt på Socialhögskolan. Inte direkt på socialkontoren heller, men det beror antagligen på det relativa kvinnoöverskottet inom branschen.
Om det går att få fram ”lämpliga” eller ej är en – guilt by association eftersom den antyder att det finns skäl att anta att svaret är nej. Men jag kan försäkra dig om att olämpliga, men som ändå uppfyller de kompetenskrav som finns, inte får arbete som socialsekreterare och/eller blir bortplockade från sådant arbete relativt snabbt om de trots allt skulle bli aktuella. Visst, jag vet inte hur många soc sekr det finns idag, men klart är att det alltid är några som inte borde få arbeta med människor. Men så är det alltid, det gäller läkare, poliser, lärare, busschaufförer och U name it!
Jag känner dessutom många män inom gebitet och jag har aldrig hört någon klaga över feminism eller feminister. Men du väljer att tolka min protest som att det är någon öm tå du trampat på, alltså en guilt by association. Det är trist, och det drar ner intrycket av det du skriver och hela bloggen. Rejält…
/ Jinge (http://jinge.se)
”Va konstigt att vi bortstötta pappor blir diskriminerade som föräldrar på familjerätten och hos socialen när vi möter socionomer av den ”gamla skolan”(30 år inom feministdominerade socialen)??”
Så är det alltför ofta tyvärr. Man ska givetvis begära att få en manlig och en kvinnlig handläggare. Nu har jag inte arbetat speciellt med familjerätt eftersom jag arbetat med uppsökeri bland narkomaner och prostituerade, då jag inte arbetat enbart med missbrukande ungdomar. Men raljera på du, gjorde du det även hos soc kan jag förstå att ni inte kunde nå varandra.
@Jinge,
Man behöver inte raljea för att inte komma överens eller bli hörd eller förstådd av socialen.Det finns tyvärr allt för många av socialens personal som redan har en uppfattning klar innan de ens har pratat och mött alla inblandade i ett ärende. Och är man den person som de redan har bestämt sig för att ignorera eller ej ta på allvar så är det kört, man kan inte nå socialen och de vägrar att nå dig.
Och det är ju intressant att du verkar ha en klar bild hur socialen arbetar med familjerättsärenden trots att du som du skriver har arbetat med uppsökeri bland narkomaner och prostituerade. Jag får anta att familjerättsärenden och uppsökeri bland narkomaner och prostituerade är likartat arbete eller i alla fall erfarenhetsmässigt likartat.
Tack för din långa kommentar och jag håller tyvärr ej med dig i det vad du klargör.
Jag står vid mitt inlägg och min blogg, men jag respekterar att du tycker annorlunda Jinge.
http://jinge.se/allmant/socialtanter-och-andra-tanter.htm
Jag har arbetat med barn & ungdomar, då är ofta familjen inblandad av naturliga skäl. Jag har jobbat mycket med LVU t.ex, men av kvalitetsskäl väljer jag att svara på eventuella frågor på http://jinge.se/allmant/socialtanter-och-andra-tanter.htm
@Jinge,
Toppen att du har regler för kommentarer på din blogg!
Det är bra regler du har satt upp och jag hoppas att du ser till att de efterlevs. (det finns allt för många bloggar med regler för kommentarer bara för syns skull.)
Jag har skrivit över 9000 blogginlägg och fått 110 000 kommentarer. Har man runt 5000 besök varje dag så tvingas man förtydliga reglerna OCH tillämpa reglerna.
@ Jinge,
Och jag är glad att du har tillämpat reglera och i vissa fall förtydligat dem.
Det är så många som strävar efter hög besök- och kommentarfrekvens och därför struntar i vad som skrivs i kommentarsfältet och släpper igenom allt utan att bry sig.
Jag har en rejäl bit kvar innan jag kommer i närheten av dina 9000 inlägg och det samma gäller antalet kommentarer som skrivits till dessa inlägg, men jag är inte ute efter flest inlägg eller högsta antalet kommentarer.
Jag är glad för att det just nu i skrivandes stund har varit ca 329 092st besökare på min blogg.
329 092 är oxo mycket. Tittar du på bloggtoppen så har de flesta haft färre. NU har jag hållt på ett tag och har närmare 1 900 000 årliga besök, men det beror mest på att jag skriver 3,5 inlägg om dagen och oftast om politik.
Vill man ha RIKTIGT mycket besök ska man vara 17-årig blondin, intresserad av mode och gärna vara välutrustad på överkroppen. Sjukt, men några få småtjejer tjänar ordentligt med pengar på sina bloggar. Kenza och Bella har dragit in mångmiljonbelopp. 🙂
Så en 64-årig gubbe med grått hår och keps kan lämpligen slänga sig i närmaste vägg… 😛
Vilken Jä*la fullträff! 😆
Ha en trevlig kväll Jinge!
Mycket intressant med åsikter, jag är mycket nära anhörig till pojken som blev omhändertagen i Ragunda och ni får gärna skriva om det är något ni undrar över
350225-xxxxpers.nr.160920-nnnnNotering: David McLean-Treat har skrivit ut hela person nr för sig själv och för Pratima Singh i sin kommentar. Tyvärr kan jag ej godkänna detta. Därför är kommentaren redigerad så att det ej blir något problem enligt PuL.Till David McLean-Treat & Pratima Singh,
Ni har nu publicerat tre långa kommentarer på min blogg.
Finns det möjlighet för er, att istället för att posta den ena långa kommentaren efter den andra på min blogg, skriva dem på en egen blogg ?
Den långa text som ni vill förmedla gör sig inte rättvisa som det är nu, så mitt råd är att starta en blogg och publicera texten uppdelad i olika inlägg så att det blir mer lättläst.
Bra idé. Jag har åtminstone en egen blogg hittills. Du får tar bort det som jag har skrivit i din blogg. Jag förstår att allt det vi har skrivit tar för mycket plats på din blogg.
David,
dina kommentarer kommer att ligga kvar, det har inte med att de tar plats utan att dess innehåll ska få rättvisa och få den uppmärksamhet de förtjänar. Vilket de kommer att bli om de publiceras som individuella inlägg per datum.
Den sista delen av mina kommentarer är av misstag en upprepning av den tidigare insats. Kan du ta bort den del som börja med 2 januari 2011. Tack. Och tack för dina kommentarer.
David,
kommentaren som var en upprepning är nu borttagen.
Jag sitter i samma båt har varit o frätten sks nu överklags till kammsrrätten barnen vill hem
Tack maria för din kommentar.
Hoppas att allt ordnar sig.
http://bringherback.bloggo.nu
En mor som bloggar om sin dotters kidnappning från d sociala myndigheterna.
Tack för att du skrivit en stark och välskriven blogg om detta ämne.
Inte många vågar eller törs.
Mvh. Vännen, Sanna S
Tack sanna för länken och din kommentar.
Min son vart placerad på hvb hem med lvu och fick sitta i 3 år och deras förklaring varför lvu va att han inte gick i skolan och att jag inte kunde se till att han kom till läkare och tandläkare.Detta va inte konstigt då min son har diagnoserna ADHD och kraftiga trotssyndrom INGEN kunde få han nånstans vilket dom sen upptäckte på hvb hemmet.Han har nu fått flytta hem men efter att ha suttit inlåst på hem i 3 år mår han psykiskt dåligt och som han själv säger jag är instutions skadad.Och sociala myndigeheterna struntar fullständigt i våra barn och hur dom mår bara dom har rätt inte vi föräldrar..
Tack Marita för att du delar med dig av vad som hänt din son och din familj.
Tyvärr är socialtjänstens intresse för enskilda individer mer på en nivå som passar i skvallerpressen som sensationsjournalistik och kändisskvaller.
Att hjälpa och stödja en individ och familj före under och efter ett omhändertagande eller annan åtgärd är ett lotteri där det finns flera nitlotter för de vars liv socialtjänsten spelar om.
Jag hoppas att din son får rätt stöd, som ni kan lagligen kräva, och att din familj får upprättelse för vad de har utsatt er för.
Soc beslutade lvu på falska grunder för två månader sedan på min 9 åriga son, dom svartmålade mej som mamma och inget i utredningen stämmer :((
De har lagt till och dragit ifrån så att det passar dem. De hämtade min son några dagar innan skolavslutningen, gå gärna in och läs min blogg, jag startade den ganska nyligen, Med vänlig hälsning, Sissa
Tack Sissa för din kommentar,
Den länk till din blogg går direkt till en sida med sexleksaker, så hur mycket som är sant i denna kommentar det kan jag tyvärr inte säga.
Men du Sissa, kommentera eller spamma någon annanstans i fortsättningen.