
DN 23/4 2014
DN skriver om Mattias och socialen i Motalas bristande hanterande av den orosanmälan Mattias gav dem.
För det bristande intresse som socialen i Motala visade gav förödande resultat som inte går att reparera hur man önskar och vill.
Ett barn mördades.
Det var Mattias dotter som blev mördad av sin mamma utanför Motala förra året.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat Motalas socialtjänst efter mordet på Mattias dotter och riktar kritik, föga förvånande, mot hur socialtjänsten har arbetat.
Men efter mordet på treåriga Isolde inledde IVO en stor utredning av socialtjänsten i Motala. Av 134 anmälningar där handläggarna valt att inte gå vidare med en utredning, var 100 bristfälliga.
Man kan ju undra hur den socialsekreterare som valde att lämna orosanmälan utan åtgärd egentligen tänkte. Det var ju en mycket allvarlig orosanmälan då den handlade om att mamman till barnet hotat att ta livet av både sig själv och barnet.
Men det kan ju vara så att eftersom det var en pappa som anmälde denna oro till socialen så var det ju inte så mycket egentligen att utreda och gå vidare med. Som alla vet så räknas ju inte en pappas oro eller den är inte lika mycket värd i socialens ögon i alla fall.
Om det blir några mer efterräkningar för socialen i Motala och den socialsekreterare som valde att låta bli utreda orosanmälan vet jag inte, men jag vet att NÅGOT måste göras centralt och lokalt ute i landet för att inget barn till ska behöva sätta livet till bara för att socialen inte sätter barnets bästa först.
Tyvärr så verkar det vara mer intressant att påpeka att socialsekreterarna är utbildade socionomer och har erfarenhet att arbeta med bland annat vårdnadstvister, orosanmälningar etc än att se om det arbetssätt man har på kontoret i kombination med om de anställda är lämpliga för sina arbetsuppgifter.
Att du är utbildad betyder inte att du är lämplig…
Och hur lämplig är man om man inte tar en orosanmälan på allvar när den rör mord och självmord ?
Åke Wännman som enligt DN är förvaltningschefen för socialtjänsten i Motala kan inte förklara varför den socialsekreterare som tog emot Mattias orosanmälan inte gjorde sitt jobb och tog anmälan på allvar.
– Jag kan bara säga att socialtjänsten agerade utifrån den bedömning som gjordes då. Inte minst borde socialtjänsten ha checkat av hur det stod till med barnet, det var ett stort misstag att inte göra det.
Enligt Socialstyrelsens rekommendationer bör en polisanmälan upprättas från myndigheten om det finns en misstanke om brott mot liv och hälsa.
– Baserat på de uppgifter vi hade då gjorde vi ingen polisanmälan. Men det är mycket möjligt att vi borde ha gjort det, säger Wännman.
Borde ha gjort en polisanmälan ?
Man kan ju undra var denna iver att anmäla till polisen, som genomsyrar den svenska socialtjänsten när det gäller oro om barns väl och ve, finns när det gäller mammor.
Den finns ju klart och mycket tydligt när det är pappan som är anmäld, men när mammans anmäls då är det som om man talat för döva öron, skriver en anmälan som man ger till en blid och så händer det inget alls.
Mattias gjorde allt rätt, men systemet – Sveriges Socialtjänst – i Motala svek honom och hans dotter. De svek även mamman som inte fick någon hjälp, vare hon eller hennes familj ville ha hjälp, så skulle hon ha fått hjälp om det så va via tvångsåtgärder.
Mattias dotter hette Isolde.
Media länkar:
Dottern dödades – trots larm (DN)
Socialtjänsten brister i att skydda barnen (DN)
Barn och unga i Motala lämnas utan stöd (IVO)
Beslut Motala barn och unga (IVO)
–
3-åringens dödsorsak: Fentanylförgiftning
Tyvärr, men ett dråp är det inte! (Ann-Mari’s Blogg)
Ren jävla egoism (Ann-Mari’s Blogg)
http://www.dads-r-us.se/2014/04/23/ann-mari-socialtjansten-i-sverige-brister-i-att-skydda-barnen/