Under min semester så publicerade Gefle Dagblad en intressant artikel rörande föräldraskap.
Allt handlar om lille Emilio och vem som i lagens ögon är föräldrar till den lille.
Paret Elin och Rebecca Storm fick tillsammans ett barn genom en spermadonator. Men nu ska det avgöras i tingsrätten om Rebecca får bli förälder till gemensamma sonen Emilio.
– Jag känner mig nedvärderad, säger Rebecca.
Jag kan förstå att Rebecca känner sig nedvärderad, men då hon inte är biologisk mamma till pojken så måste lagen ha sin gång och en utredning om adoption genomföras. Först då är Rebecca Emilos mamma.

GD 3/8 2013
Vad som kan sägas att en biologisk pappa som skaffar barn via surrogatmamma har det lika jävligt, och då ÄR han biologisk pappa till det födda barnet. Den biologiska pappan har inte per automatik rätt att vara vårdnadshavare eller förälder till sin son, han var ju inte gift med surrogatmamman. Och det spelar ingen roll om surrogatmamman avsagt sig all rätt till barnet och det land där barnet föddes har godkänns den biologiska pappan som ensam vårdnadshavare och förälder till det födda barnet.
Lagen är stel, men jag tycker att det Elin säger i artikeln är en aning skrämmande:
Kruxet är bara att endast Elin står som förälder till den nu sex månader gamle sonen Emilio.
Rebecca måste ansöka hos tingsrätten om att få adoptera honom.
Då väntar först en utredning som görs av familjerådgivningen.
– Jag känner mig lite nedvärderad. Det borde inte vara så komplicerat, vi lever ändå år 2013, säger Rebecca.
– Man tycker ju att sådant här kunde skötas mellan oss och att det inte angår någon annan, säger Elin.
När utredningen är klar så tar tingsrätten det slutgiltiga beslutet om adoptionen tillåts eller inte.
Då det är ett barn det handlar om och barnets bästa, vem ska se till barnets bästa om Elin, Rebecca och pappan Morgan gjorde upp om barnets föräldraskap utan inblandning från myndigheter?
Det handlar ju om en icke biologiskt knuten person som vill bli mamma till pojken, en adoption och då finns det ett regelverk som måste följas.
Jag önskar att svensk media kunde ta upp detta med biologiska pappor och barn födda av surrogatmammor, där kan vi prata pm att bli nedvärderad.
För lille Emilios del så hoppas jag att det löser sig och att han får växa upp med närvarande föräldrar. Jag håller tummarna att han kommer få ha en bra kontakt och relation till sin pappa, för tanken var från Rebecca och Elins håll att de inte skulle ha någon kontakt med pappa Morgan efter att han donerat sin sperma.
Jag blev först väldigt konfunderad, läste ”Elin” som ”Emil” och fattade således inte alls hur det hängde ihop, var inte förrän mot slutet som det gick upp för mig att det handlade om ett lesbiskt par.
Hur som helst, det borde väl vara en självklarhet att hon får gå igenom adoptionsförfarandet. Man blir väl inte automatiskt förälder till barn i andra sammanhang bara för att man bor tillsammans med den äkta föräldern, eller …?
Har faktiskt inte funderat på hur det är i andra sammanhang. Om en ensamstående förälder gifter sig heterosexuellt, blir den ingifta personen då förälder i lagens ögon? Om de bara blir sambos?
Eftersom det står ”paret Elin och Rebecca Storm” så antar jag att de är gifta i juridisk mening. I så fall borde väl samma regler gälla för dem som gäller när heterosexuella människor gifter in sig i existerande familjer.
Som jag ser det borde man i dessa sammanhang få gå igenom ett adoptionsförfarande, men det skulle kunna göras väldigt förenklat när man är juridiskt vigda. Den, så att säga, ”avgående” föräldern, vare sig det handlar om skilsmässa, insemination eller surrogatmoder, skriver helt enkelt under på att den avsäger sig föräldraskapet, och den tillträdande föräldern skriver under på att den tar på sig föräldraskapet. Det sistnämnda skulle kunna göras så enkelt som att man kryssar i ”jag tar på mig/tar inte på mig föräldraskap för min partners barn” och den sidan av adoptionen skulle då vara godkänt i och med vigselns fullbordande. Jag ser det också att ett förenklat adoptionsförfarande bara borde gälla för juridiskt vigda. Är man bara sambo har man definitivt ingen anledning att gnälla.
Vad gäller surrogatmödrar så finns det ju två olika varianter, den där man implanterar ett ägg och modern således rent genetiskt inte är moder och den där surrogatmodern också ställer upp med ägget (vilket väl lär vara vad som sker i så gott som alla fall där manligt homosexuella par skaffar barn, för de raggar väl knappast upp en kvinna som donerar ägget och en annan som tar hand om själva graviditeten) och då är surrogatmodern de facto moder i ordets ursprungliga betydelse. Men det borde vara samma princip som gäller i vilket fall som helst.
Tack för din kommentar dolf,
Nej, lagen är lika för alla och det är som sagt ingen mänsklig rättighet att få bli förälder även om vissa tycks tro det.
Tack Butter för din kommentar