Jag börjar bli så jävla trött på de som fortsätter att babbla om att politikerna och de styrande sviker förorten, innevånarna och dess höga arbetslöshet.

Arbetarbladet 31/5 2013
Med ”Förorten” menas bland annat Husby, en förort till Sthlm.
Men hur är det då med arbetslösheten i Sthlms Län ???
I Arbetsförmedlingens information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av april 2013 går det att läsa följande angående arbetslösheten:
Det totala antalet inskrivna arbetslösa i Stockholms län uppgick i slutet av april till 6,8 procent av den registerbaserade arbetskraften. Andelen öppet arbetslösa var 4,1 procent medan andelen deltagare i program med aktivitetsstöd uppgick till 2,7 procent. Som andel av befolkningen utgjorde det totala antalet inskrivna (16-64 år) 5,3 procent.
Stockholms län ligger alltjämt bra till i jämförelse med riket som helhet. Antalet totalt inskrivna arbetslösa i riket var vid slutet av april 8,5 procent som andel av den registerbaserade arbetskraften och 6,7 procent som andel av befolkningen (16-64 år). Endast två län i riket hade lägre arbetslöshetsnivå än Stockholms län och det var Uppsala län med 6,1 procent och Hallands län med 6,6 procent arbetslösa som andel av den registerbaserade arbetskraften. Högst andel arbetslösa i riket hade vid slutet av april Gävleborgs län med 11,8 procent.
-//-
Av det totala antalet inskrivna på 73 600 personer vid slutet av april utgjordes drygt 14 procent, eller 10 500 personer, av unga (18-24 år). Detta var 1 300 personer fler än vid slutet av april 2012 men 400 färre än i mars i år. Under april månad skrevs 1 400 unga in samtidigt som 1 600 inskrivna unga fick ett arbete.
Vid slutet av april var antalet inskrivna arbetslösa unga som andel av den registerbaserade arbetskraften i länet 9,9 procent vilket kan jämföras med rikssnittet på 16,5 procent. Störst andel unga arbetslösa vid slutet av april hade Blekinge län med 26,2 procent. Sett till befolkningen i åldrarna 18-24 år var vid slutet av april 5,5 procent i länet inskrivna hos Arbetsförmedlingen.
Av samtliga inskrivna unga var 5 100 öppet arbetslösa och 5 500 deltagare i något program med aktivitetsstöd. Merparten av programdeltagarna, knappt 3 900, deltog i Jobbgarantin för ungdomar. Av de totalt 10 500 inskrivna unga hade vid slutet av april 4 200 personer varit utan arbete i mer än sex månader vilket är knappt 800 fler än samma månad ifjol.
Så det är inte så jävla synd om förorten och det är inget svek eller något annat på gång för att förklara dessa kravaller och upplopp som innevånare i Husby fått uppleva den sista tiden.
För om man läser Arbetsförmedlingens siffror rätt så skulle det vara värre och mer kravaller och upplopp i Blekinge och Gävleborg där ungdomsarbetslösheten tillsammans med den ”vanliga” arbetslösheten är mycket högre än i 08-området….
Och det borde ju generera en hel del rubriker det också, även om det inte är i ”Förorten”…..
Men inga kravaller och upplopp verkar det vara eller bli i Blekinge och Gävleborg.
När det gäller arbetslösheten i Gävleborg så har jag egen erfarenhet av denna.
Jag vet att det är minst 500 sökande till på varje tjänst jag söker och att man inte alltid får ett vettigt svar på varför man efter en intervju inte blev vald.
(Om man nu blir kallad på intervju)
Men jag gav inte upp utan fortsatte att söka arbete och fick napp.
Första jobbet efter min senaste arbetslöshet tog mig ca 100st sökningar och det andra jobbet ca 70 sökningar.
Trägen vinner med andra ord.
Eget initiativ och driv gjorde att jag fick jobb, för några kontakter har jag inte.
Man har som individ både rättigheter och skyldigheter. Att kräva sina rättigheter utan att uppfylla sina skyldigheter är absurt.
Vad mer kräver ”Förorten” att ska uppfyllas av rättigheterna och lite till innan man får tummen ur arselet och tar tag i sitt liv ???
Och det spelar ingen roll om man är infödd eller invandrad boendes i ”Förorten”, alla har samma möjligheter att få jobb och kunna försörja sig själv.
Frågan är om du vill ta ansvar för ditt uppehälle eller om du vill bli försörjd ???
Att skylla på den strukturella diskrimineringen hjälper inte om man ser till Husby. Där var det ju inte bara infödda svenskar som drabbades av upploppen och kravallerna. Vad jag såg i media så drabbades familjer med invandrarbakgrund både privat och via sina företag av förstörelsen.
Och hur kan man då ta och skylla på den strukturella diskrimineringen av ”Förorten” ???
Lite pinsamt med den förklaringen/ursäkten när det finns etablerade familjer med invandrarbakgrund i Husby som har arbete som direkt drabbats av förstörelsen…
Vad tog det egna ansvaret för ens egna liv vägen ?
Och var är föräldrarna till de ungdomar som deltog i upploppen och kravallerna ???
Eget ansvar och föräldraansvar, är det något som ”Förorten” slipper ???
Politikerna har inte svikit ”Förorten”, men delar av ”Förorten” har svikit sig själv trots att den har mer stöd, arbeten och hjälp än övriga Sverige. För att inte tala om de allmänna kommunikationerna som kan ta en boende i Husby snabbt till andra delar av 08-området, lätt jobbpendling med andra ord.
Frågan är vill de som sviker sig själv leva i samhället eller vill de leva på samhället men inte själva delta och bidra ???
Vem är det som sviker vem egentligen ???
Och vems ansvar är sveket i så fall ???
Media Länkar:
Masoud Kamali: Politikerna måste sluta svika förorten (Husby)
Arbetsmarknaden i Stockholm – positivt i april (AF)
Husby-kommission krävs för djup analys (SvD)
Överdrifter och sanningar i Husby (Aftonbladet)
Husbys huliganer (Corren)
Upplopp: Husby som ett Rorschachtest (DN)
Att skylla på samhället är alltför lättvindigt (SvD)
Det här ska du göra, Reinfeldt (Aftonbladet)
Husby blev het debatt i riksdagen (Metro)
”Varför ge sig på oss om de är arga på polisen?” (Nyheter24)
Forskare kräver Husby-kommission (Expressen)
Lämnade åt sitt öde i förorten (BT)
Husby vet bäst vad Husby behöver (Aftonbladet)
Bortom pajkastning och stenkastning (SvD)
Förändra – men på demokratisk väg (HD)
Det är som att öppna en svart kran (Expressen)
”Vi startar inga bränder” (Aftonbladet)
America Vera-Zavala: Bränna bilar kan löna sig (GP)
Megafonen om upploppet i Husby (SvD)
Husby visar att framtidstron i förorten måste återupprättas (Dagens Samhälle)
Peshwas, 19, skriver till politikerna: Husby är ert misslyckande (Metro)
Att bränna en bil är ett rop på hjälp (Aftonbladet)
Upplopp och bränder i Husby (SvD)
Husby är inte första gången (Expressen)
Husby och demokratin (DN)
Mycket bra skrivet. Enligt forskare så går 7 av 10 jobb till en person med invadrarbakgrund. Det är inte bara människor med utländsk bakgrund som har svårigheter att få jobb. Det finns även vi med handikapp, som har mycket svårt att erhålla jobb. Detta då arbetsgivaren är rädd för merkostnader. Vi kan även inte arbeta inom alla yrkesområden. Men vilka värnar om oss? Ingen, vi får vackert kämpa på själva. Inte satsar regeringen på oss heller! Tror nog vi är den mest bortglömda gruppen i Sverige. Skulle vara intressant och se hur många av oss som står utanför arbetsmarknaden!
Tack för din kommentar Birgitta Forsberg,
Ja hur många är det med olika funktionshinder som står utanför arbetsmarknaden, trots att de kan arbeta ?
Och varför inga upplopp och brända bilar för dem ???
http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/integration/manga-nya-jobb-gar-till-utlandsfodda_181707.html
Tack för länken Susanna Svensson!
”Ta krafttag mot den strukturella diskrimineringen”.
Den strukturella diskrimineringen mot pappor i vårdnadstvister, då?
Lite svårt att peka på någon speciell strukturell diskriminering av
”invandrare”, då exempelvis Loreen vann ESC 2012 för Sverige
med Euphoria och när bland annat Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer
är programledare för stora event på SVT som Eurovision Song Contest
2013. Det finns fler exempel på framgångsrika ”invandrare”
eller ”utlandsfödda”. Man får kanske ta sig i kragen?
Ett annat bra exempel är Zlatan, som bodde på Rosengård i Malmö.
En annan grupp som har mycket svårt att hitta jobb i sverige är personer som har passerat 45. Jag hör själv till denna kategori och har varit arbetslös sedan finanskrisen förutom några kortare vikariat. Jag har två akademiska ämnen till D nivå, en praktisk utbildning som riktar sig till industri, en utbildning i administration, b körkort och truckkort samt drygt 20 års arbetslivserfarenhet från industri och lager. Söker alla jobb som passar mina kunskaper men problemet är att man inte är ensam om att söka. Man får räkna med minst 100 medsökande och ibland flera 1000. Förresten så undrar man om nått är på gång att förändras med debattklimatet när en tidning som FIB kulturfront publicerar det här. http://fib.se/inrikes/item/2949-migrationsminister-billstrom-kung-over-arlighetens-haveri
Tack för din kommentar Ulf Andersson,
och tack för de personer du tar upp som exempel!
Tack för din kommentar Susanna Svensson,
Och tack för att du tar upp detta med att vara för gammal när det gäller arbetsmarknaden.
Det är ju inte lagligt att diskriminera någon pga ålder har jag för mig, men det är ju så lätt att gallra ut de ansökningarna ur högen och välja någon annan istället.
Jo det är ju så om det är fler kompetenta sökande till en tjänst så är det ju inte konstigt om man som rekryterare medvetet eller omedvetet anställer någon som är i samma ålder eller bakgrund som sig själv eftersom att man känner mest gemenskap med denna. I dag så sker ju de flesta rekryteringar via bemanningsföretag och där är det sällan någon 40+ jobbar som rekryterare de flesta är kvinnor mellan 25-35.
Tack för din kommentar Susanna Svensson,
Det ligger en hel del i vad du skriver.
Tyvärr så är dessa tillsättningar av tjänster via ett bemanningsföretags urval av de sökande en sak som man får leva med. En del företag vill ju inte veta hur den de till sist anställer plockas fram, bara de får någon som de kan anställa. Vilket gör att de inte alltid får rätt person.
För mig är det obegripligt varför företagen använder sig av bemanningsföretag. Det blir bara en onödig kostnad. Det är bättre att ändra i reglerna för a kassa, aktivitetsstöd och socialbidrag så att arbetslösa inte längre är tvingade att söka arbeten som de varken är intresserade av eller har rätt kompetens för. Då skulle A givarna få ett rimligt antal sökande till varje tjänst som är relevanta i stället för att drabbas av kostsamma gallringar bland 1000tals cv där majoriteten är från folk som inte passar för jobbet utan som söker för att uppfylla sin kvot på sökta jobb. Tyvärr fattar inte politikerna att det är detta system som ligger bakom att svensk arbetsmarknad fungerar allt sämre utan i stället kommer antalen okynnesansökningar att öka i höst när kvantitetssökningskraven förstärks i a kassereglerna
Tack för din kommentar Susanna Svensson,
Så du gillar inte Arbetslinjen ?
Tänk det gör inte jag heller!
Men det gör politikerna, de som inte behöver bemöda sig att söka arbete om de inte har lust efter att deras politiska karriär är över.
Det blir kanske lite ”off-topic” när man pratar om att arbetslösheten har en orsak till kravallerna men okej. Det kan vara en faktor i sammanhanget,det mer utlösande är nog polisens agerande mot 69-åringen som bragts om livet.
Visst är det som du skriver Ann-Mari, vilket ansvar har föräldrarna till dessa barn som beter sig så här. En faktor är polisens agerande, en grupp människor går till polishuset för att söka dialog men bemöts av ignorans efter döds-skjutningen.
Som svar till Susanna så är fördelen med bemanningsföretag att företag som använder sig av detta ser fördelen med att ”slippa” utbilda personal utan dem tar in personal för ett uppdrag utan att förbinda sig till något speciellt ansvar. Jag håller med dig,bf är något förkastligt då det är som att jobba ”utan själ” för företaget. Man gör ett jobb sen går man vidare,om man inte har lite tur och blir anställd för sina kvalifikationer på det befintliga företaget. Utöver detta så tycker jag du ska prova,bf är här för att stanna,tyvärr. Ett annat tips är att,om du har nära till den arbetsplats du vill jobba på,besök dem fysiskt,det kommer garanterat förändra din framtid.
Tack Göte för din kommentar.