
GD 5/2 2013
GD’s ledarskribent Karin Bergkvist har skrivit en mycket bra Ledare angående skolan, pojkar och den totala handlingsförlamningen som finns för att åtgärda det problem med de låga betygen.
Här är ett citat:
Sedan slutet av 1980-talet har flickor varit bättre än pojkar i skolan resultatmässigt med den logiska följden att den kvinnliga dominansen på högskolor och universitet bara ökar. Trenden är internationell, men särskilt tydlig i ett antal länder, däribland Sverige. Åtskilliga undersökningar de senaste åren visar på den alarmerande utvecklingen.
-//-
Kunskapsglappet ökar mellan pojkar och flickor och skillnaden mellan könen är markant oavsett var man bor eller vilken social grupp ungdomarna tillhör.
Men trots att det år efter år rapporteras om det ökade kunskapsgapet och därmed på sikt den annalkande klasskillnaden mellan könen så händer inte mycket. Motsatt situation skulle självklart ha resulterat i stora åtgärder. Men inte i detta fall, för nu handlar det ju bara om pojkar.
Enligt forskningen dominerar fortfarande pojkarna klassrumsundervisningen eftersom de tar mer plats och behöver mer uppmärksamhet från läraren. Men det blir allt mer uppenbart att det egentligen inte är flickorna som är offren för detta, något som ofta hävdas, utan pojkarna.
Flickors roll i skolan är att vara de ordentliga. De som lyssnar, antecknar och gör sina läxor. För en flicka är det inte fult att vara ambitiös, tvärtom är det snarare det som förväntas av dem. Pojkars förväntade roll är att vara de stökiga och ointresserade som till varje pris måste undvika den socialt katastrofala stämpeln av att vara plugghästar. Och om vi inte förväntar oss något av pojkarna kommer de heller inte att leverera.Genuspedagogiken måste överge det stundtals enögda fokuset på flickorna och se till pojkarnas situation i samma utsträckning.
Så hur många pojkar, generationer ska vi offra för genuspedagogiken och de tysta undanskuffade stackars flickorna ?
Media Länkar:
Smarta flickor, dumma pojkar? (GD)
Genusdebatten är skev och skolan fokuserar på flickor skriver politisk redaktör (Ann-Mari’s Blogg)
Nystart för skolan – och för pojkarna (GD)
Betygsgapet mellan flickor och pojkar förstoras (Skolverket)
Större betygsgap mellan flickor och pojkar (Skolverket)
Betygsgapet mellan flickor och pojkar fortsätter öka (Lärarnas Nyheter)
Betygsgapet ökar mellan flickor och pojkar (DN)
Tjejers betyg allt bättre än killars (SVD)
Betygsgapet ökar på högstadiet (SVT Nyheterna)
Större betygsgap mellan pojkar och flickor
(ekuriren) (NWT)
Flickor får högre betyg än pojkar (SR P4 Kalmar)
Flickor får högre betyg (SR P4 Östergötland)
Niornas betygssnitt höjdes men många elever når inte målen (HD)
Betygsgapet mellan skolor växer (GD)
Jämställdhetsarbetet i skolan går för långsamt (Skolverket)
Visst handlar det om förväntningar, men också om att göra en skola med metoder och innehåll som även är anpassade till pojkar. Har man inställningen att allt är socialt konstruerat och att pojkar bara kan styras att bli mera som flickor skjuter man sig i foten.
När en nioårig pojke säger att det är ok att läsa men det finns få roliga böcker i skolan (har läst alla som handlar om fotboll etc) är det då pojken eller skolan det är fel på?
‘Pojkarnas förväntningar är att vara de stökiga’. WTF? Vems förväntningar menar hon när hon skriver ‘vi’ senare i meningen.
Deja valde ju att bara konstatera att pojkarna hade en antipluggkultur men valde att inte fråga sig varför och hur det kunde förändras. Problemet blir därför pojkarnas och inte skolans.
Genuspedagogiken ja….
Finland har ju slagit världen med häpnad genom att lägga sig i topp när det gäller grundskolarna. Vad man inte riktigt förstår, med all rätt, är hur ett litet land där politiken saknar totalt inflytande i skolan, där man inte genomför nationella tester, där lärarna gör precis som de vill a’ la ”frihet genom ansvar”, där eleverna tillbringar anmärkningsvärt lite tid i skolan och knappt har några läxor kan prestera så bra? Bara i Sydkorea presterar elever bättre men detta genom 12 timmars skoldagar och genom att tillbringa all vaken tid till att studera…
Ett av svaret är troligtvis GENUSPEDAGOGIKEN och avsaknaden av denna. Man anser nämligen att när det kommer till just genuspedagogiken så har man mycket att lära av Sverige. Frågan är om det verkligen är så smart? Kanske den finska skolan gör bättre i att strunta i det?
Om det finska skolfenomenet kan man läsa i denna artikel, klart läsvärd: http://www.sydsvenskan.se/varlden/de-har-varldens-basta-skola/
Men nu blev det ju jättekonstigt, måste vara en bugg i wordpress-appen till iphone. Det om Victoria var riktat till en annan blogg.
mycket bra skrivit tycker jag.
Tack AV för din kommentar,
Jag skulle tycka att det är fel på skolans bibliotek eftersom utbudet inte lockar pojkar att läsa.
Tack bashflak för sin kommentar,
Hon kanske menar allmänheten (läs genuspedagoger och feminister som bara hittar fel hon det motsatta könet), skolan, lärarna etc ?
Tack Håkan för din kommentar,
Förnekelse av problemet?
Nej då, det är ju pojkarnas fel så inte är det någon förnekelse av att utbildningssystemet är åt helvete.
Tack Butter för din rapport om hur det står till i skolan i Finland!
Och jag hoppas verkligen att Finland inte tar efter den version av Genuspedagogik som Sverige har.
Tack bashflak för att du märkte det!
Jag låter bli att godkänna den kommentaren !
Tack Magnus för din kommentar
@AV
Jag kommer ihåg hur jag upptäckte Sven Hassel i skolbiblioteket i sjunde eller åttonden klass. Tror att pojkars läsvillighet skulle öka markant om man tog in hans böcker där. Men det är nog otänkbart, hans böcker är redan mer eller mindre persona non grata i vanliga bibliotek, så skulle de dyka upp i skolorna finge väl det feministiska kultursverige skitslaget på stubben.
Eliminating feminist teacher bias erases boys’ falling grades, study finds
http://www.lifesitenews.com/news/eliminating-feminist-teacher-bias-erases-boys-falling-grades-study-finds
Tack för länken Malte Skogsnäs!