Veckans debatt både om tiggare med mobiltelefon och den av vissa organisationer påtalade extremt utbredda barnfattigdomen som Uppdrag Granskning påvisade inte stämmer har fått mig att fundera en del.
När är man fattig och kan man definiera sin som fattig bara för att man vill ha en livsstil som kostar mer än vad man har i disponibel inkomst ?
Efter vad jag kan förstå så är den enkät/undersökning som gjort att BRIS gått ut med info att barn i Sverige är lika fattiga som barn i Moçambique baserad på intervjuer med 14 st barn. ( !!! ??? !!! ) 14 st barn …
Vilket får mig att citera Samuel Langhorne Clemens:
Det finns tre slags lögn: lögn, förbannad lögn och statistik.
Hur kan man som organisation gå ut med denna använda denna lilla undersökning som inte rent statistiskt (!) är säkerställd med tanke på det minimala antalet deltagare som en sanning om så kallad barnfattigdom i Sverige och sedan använda Moçambiques misär som jämställd med barnfattigdomen i Sverige för att påvisa hur hemsk det är ???
Totalt obegripligt !!!
När det gäller denna barnfattigdom som debatterats under veckan och även under den gångna sommaren så publicerade Markus Ollikainen en debattartikel på Newsmill som är väl värd att läsa. Den ger en liten fingervisning om delar av denna barnfattigdom som det sägs existerar i detta land, dock så ger debattartikeln inget svar på någon som helst koppling till barnfattigdomen i Moçambique.
Reaktionerna på Twitter när det gäller Uppdrag Gransknings reportage om barnfattigdomen har varit intressant att följa.
Och jag är glad att det är fler än jag som reagerar p att man kan spendera pengar på cigaretter och sedan säga att man inte har rås att unna barnen något.
Hur man kan ha den prioriteringen att lägga pengar på ett nikotinberoende när man har en liten budget, istället för att se till att barnen har det bra det är något som jag aldrig kommer att förstå.
Problemet är ju att i Sverige så får man INTE överhuvudtaget alls kritisera en mamma som har låg inkomst eller ingen inkomst alls, speciellt om hon är ensamstående med ett eller flera barn, om hon väljer att spendera sina pengar på cigaretter istället för på barnen.
Man får inte kritisera mammans livsval att röka, även om det är en felprioritering av den snäva hushållsbudgeten och direkt påverkar barnens livskvalitet.
Och vad är barnfattigdom egentligen ?
Är det att inte ha en svindyr mobiltelefon, inte ha en spelkonsol och eller dator, inte ha märkeskläder och märkes skor ?
Är det förknippat med materiella ting eller med livssituationen, dvs boende och hemmamiljön eller både och ?
Jag tycker det är pinsamt att bland annat Bris har försökt att lägga skuld på Uppdrag Granskning och Josefsson genom att påstå att han sviker de fattiga barnen.
Det är märkligt att man inte ska få ifrågasätta och granska vad Bris, Rädda Barnen och bland annat Majblomman påstår rörande denna ”omfattande” barnfattigdom som tydligen råder i Sverige.
Det får mig att tänka på hur ROKS beskriver skilsmässan, våldsutsatta kvinnor och barn i sin propaganda, fan ta den som vågar gå emot deras bild av verkligheten.
(Tack Evin Rubar !)
När det gäller tiggare och mobiltelefoner och den ytterst pinsamt inte speciell övertygande skrivna pudeln så säger jag följande:
Man kan vara tiggare och ha en mobil.
Att utpeka en tiggare som hon gjorde Bagge Wahlgren är knäppt och säger en hel del om hennes syn på sin omgivning och personer som inte har samma liv som hon själv.
ElGiganten har ju en mobil som kostar utan operatörslås 149 kr. Det är en Samsung E1170, får en tiggare eller fattig ha en sådan mobil i Bagge Wahlgrens värld ?
Eller en mobil för 200 kr eller 500 kr ???
Min senaste lönespecifikation informerade mig att jag fick 12.427 kr efter skatt den 21/12 2012.
Är jag fattig per definition med denna summa att överleva på till nästa löneutbetalning ?
Men – NEJ!
Jag är ju i och för sig ensamstående och kvinna, men jag har inga barn – så då är jag bara jävligt taskigt avlönad och inte per definition fattig ?
Jag vet dock att rätta mun efter matsäcken och lever inte över mina tillgångar.
Visst är det saker och annat som jag vill ha eller vill göra, men jag anser mig inte som fattig bara för att jag just nu inte har råd med en del av detta.
När det gäller vad man får i lönekuvertet så kan jag informera följande:
Bris:
Lite svårt att exakt säga vad det är för arvode men Generalsekreteraren, Göran Harnesk, han som Kattis Ahlström efterträdde han hade enligt 2011 årsrapport från organisationen 1124 tkr i årsarvode. Om jag räknar rätt så blir det ca 93000kr i månaden.
Jag antar att Kattis inte har ett lägre arvode för det vore ju diskriminering, eller ?.
Rädda Barnen:
Organisationen meddelar att generalsekreteraren Elisabeth Dahlins lön är 83 000 kronor i månaden. Ingen övertid utgår. Det finns inga särskilda pensionsförmåner eller andra förmåner. Generalsekreteraren omfattas inte heller av lagen om anställningsskydd.
Majblomman:
Samtliga ledamöter verkar helt ideellt och får inga arvoden. (!!!)
Ett sista litet P.S,
Kan någon förklara varför vissa av motangreppen på Uppdrag Granskning och Josefsson är publicerade på Kultur sidorna ???
Är det kultur att vara fattig eller kritisera den som granskar den så kallade fattigdomen ???
Media Länkar:
Barn lever i misär bara för att den ena föräldern skall hållas borta (Newsmill)
Temasida UG Barnfattigdom (SVT)
Uppdrag granskning – Del 1 av 18 (SVT Play)
Sändes: ons 16 jan 2013 – Tillgänglig till: fre 28 jun 2013 – Längd: 58 min
Kritik mot Uppdrag granskning (GP)
Resultat för #ug (Twitter)
Ett svek av Bris att överge begreppet barnfattigdom (SvD)
SVT: Så överdrivs barnfattigdomen (Expressen)
Professorn om ”Uppdrag granskning” (Aftonbladet)
Barnfattigdomen äntligen avslöjad (HelaGotland)
Vilket var syftet, Janne Josefsson? (PT)
Rädda Barnen kommenterar Uppdrag granskning (Rädda Barnen)
Här fortsätter bråket om barnfattigdomen (Expressen)
Vems verklighet? (HD)
Kritikstorm mot Janne Josefsson (Aftonbladet)
Chefredaktör: Fattigdom inte ett val (Dagens Arena)
Majblomman slår tillbaka mot Uppdrag Granskning (Resumé)
Josefssons svar på kritiken: Man måste ställa de förbjudna frågorna (SVT)
Fattiga barn och högerpopulism (Aftonbladet)
Janne Josefsson vet icke vad han gör (DalaDemokraten)
Våga kalla saker vid dess rätta namn (SvD)
Organisationer i krisberedskap inför Uppdrag granskning (Resumé)
Granskning ser inte klyftorna (SydSvenskan)
Bris: Ynkligt av Josefsson att vända barnen ryggen (Aftonbladet)
Josefsson i het debatt efter UG:s granskning av fattigdom (SR P4 Sjuhärad)
Kritiken mot oss slår in öppna dörrar (SVD)
Uppdrag granskning borde ha läst på (Aftonbladet)
”Josefsson står på de rikas sida – slår neråt” (Expressen)
Barnfattigdomen är ingen konstruktion (LT)
Alla fattiga barn går inte i trasiga skor (DN)
Barnfattigdom ska tas på allvar (SvD)
Kan en hemlös äga mobil, Laila Bagge? (SR P3 Morgonpasset)
Laila Bagges tvingas pudla efter tiggarinlägg (Nyheter24)
Bagge ber om ursäkt för bloggattack på hemlös (Metro)
”Laila Bagge ser ner på alla hemlösa” (Aftonbladet)
”Lailas ursäkt är svår att ta på allvar” (Aftonbladet)
Laila Bagge: ”Jag ber om ursäkt” (Aftonbladet)
Laila kritiseras efter inlägg om tiggare (Aftonbladet)
”Kan någon förklara varför vissa av motangreppen på Uppdrag Granskning och Josefsson är publicerade på Kultur sidorna ???”
Kultursidor är oftast vänster och begreppet barnfattigdom är ett vänsterbegrepp.
Fi faa´n vilken bra iakttagelse. Tack för det.
Tack Malte Skogsnäs för svaret,
Det förklarar dock inte varför dessa personer inte istället skriver på debattsidorna som alla andra som inte har möjlighet att skriva en svavelosande ledare.
Men Kultur är ju ett ganska vitt begrepp så då är det väl bästa platsen att skriva sitt motangrepp (läs personangrepp) på sina meningsmotståndares åsikt.
Och inom kulturen så är ju allt tillåtet att skriva och tycka, om den lilla kultureliten har gett sitt godkännande….
Tack Maja för ditt uppskattande!
Själv så plågas jag av ett ständigt dåligt samvete för att vi inte har råd med vissa saker. Tex fick jag säga upp mobiltelefonabonnemanget för att ha råd med internetuppkoppling. Och det innebär ju att jag inte har råd att hålla grabben med mobiltelefon heller. men trots allt verkar han nöjd med det lilla vi har så jag är väl lyckligt lottad. och ibland kanske det inte behövs så mycket, det kanske räcker med en farsa som bryr sig, vad vet jag. Men trots det känns det ibland när man tvingas säga nej.
Tack Butter för att du delar med dig!
Och helt seriöst, ska vi säga JA till allt ett barn vill ha ?
Att ha en närvarande förälder kan betyda så mycket mer än en mobiltelefon, märkeskläder eller någon annan pryl som är just nu ”inne”.
[…] Maukonen, Aktivarum, Kimzha Bremer, […]
Det fattigaste barnet är det där den ena föräldern tvingats bort. Inga materiella saker i världen kan ersätta det!
Tack toklandet för din kommentar,
Det är så sant det du skriver!
Tyvärr så mäter bland annat Majblomman, Rädda Barnen och Bris inte riktigt så när de samlar info kring barnfattigdomen till sina kampanjer och reklamfilmer, det är mer materiella saker som lyfts fram.
Man borde se mer till det aktuella problemet: De fattiga barn och vuxna som finns i Sverige, och mindre till statistik och siffror. Det blir alltid ett så stort fokus på att siffror ska avra korrekta så att man glömmer att göra någonting åt själva problemet….
Tack Tove för din kommentar,
Jag har lärt mig att om man har mat på bordet kläder på kroppen och tak över huvudet så är man inte fattig. Men tydligen ska man i det moderna samhället räkna in utlandsresor mobiltelefoner och datorer i ekvationen också. Jag kan inte anse att sådana saker ingår i livets nödtorft. Men jag tror att mycket handlar om vad man prioriterar. Man måste rätta mun efter matsäcken. Man kan inte ha en livsstil som är dubbelt så stor som inkomsten så enkelt är det.
Tack Gunilla för sin kommentar,
Nej i livets nödtorft så tycker jag som du att det är annat som är mer nödvändigt.
Kan vi kalla denna extremt utbredda barnfattigdom som bland annat Bris rapporterar om som ett I-lands problem ?