I Metro skriver Hillevi Wahl att hon tycker att den svenska skolan borde lära ungarna att tänka kritiskt. Hillevi Wahl skriver detta med bakgrund till händelserna i Göteborg.
Tanken är ju intressant, men är det inte så att skolan redan lär ungarna att tänka kritiskt ?
För är det inte den officiella linjen att flickor trängs undan och måste få ta plats och att pojkar bara stökar och får all uppmärksamhet?
Då måste ju ”ungarna”, som Hillevi Wahl kallar eleverna i den svenska skolan, inse att pojkar måste ändra på sig och flickorna måste få ta mer plats.
Och det är ju det den svenska skolan undervisar när det gäller kritiskt tänkande, att flickor är osynliga offer och att pojkar måste ändra på sig för att de är fel.
Men det hade ju varit bättre att det kritiska tänkandet inte hade en feministisk vridning, genom att skuldbelägga pojkar och dela ut offerkoftan till flickorna, och istället att alla elever oavsett kön fick ta lika mycket plats i undervisningen.
När det gäller Göteborg, de sociala medierna och ungdomar så undrar jag bara – Var är föräldrarna ?
Var är föräldrarna till de som samlades utanför den där skolan?
Var är föräldrarna till de barn som fotade sig själv naken och postade bilderna på nätet ?
Var är föräldrarna i barnen och ungdomarnas liv ?
Skaffade ni barn för att det var en trevlig accessoar som ni låter andra uppfostra och se efter eller är det så att ni tycker det är bra att era barn har så mycket att göra (läs framför dator/smartphone/surfplatta) så att ni slipper engagera er i ert barns liv och istället kan ta lite egentid ?
Visst ska vi lära våra barn och ungdomar att tänka kritiskt, men vi måste även vara närvarande vuxna i våra barn och ungdomars liv.
Barn och ungdomar behöver gränser, uppfostran och tillhörighet. Vi kan inte förvänta oss att barn och ungdomar lär sig detta per automatik eller att någon annan är beredd att lära dem. Vi måste lära dem själv genom att vara en närvarande vuxen som uppfostrar och sätter gränser, men som ger barnet/ungdomen en tillhörighet.
Media Länkar:
”Lär unga kritiskt tänkande” (Metro)
Slump hur skolor lär ut om sociala medier (Metro)
Upploppsstämning i Göteborg efter rykten på nätet (DN)
Tonåring: ”Det var jag som skapade Instagram-kontot” (Aftonbladet)
Barnombudets råd om sociala medier (SVT Tvärsnytt)
Unga utan internet hamnar lätt utanför (SR P4 Göteborg)
Ledare: Angrepp inte ungdomligt oförstånd (GT)
Kravallerna i Göteborg visar hur farligt internet kan vara (Aftonbladet)
Upploppet i Göteborg överraskar nätexperter (SR International)
Polisen begriper inte sociala medier (Aftonbladet)
Polis svag inför sociala medier (SvD)
Abraham Staifo: Problemen kvarstår (GP)
”Facebook måste ta sitt ansvar” (Aftonbladet)
Lätt att skapa falska konton på Instagram (GP)
12-åringar hängs ut nakna – Instagram gör ingenting (Aftonbladet)
Sluta att försvara upploppsmakare (Expressen)
”Vuxna måste vara närvarande” (Skolvärlden)
Sociala medier blir vad man gör det till (Aftonbladet)
”Prata med barnen om vad sociala medier är” (SR Hallandsekot)
Ungdomar hängs ut i fler städer (Aftonbladet)
Så vanligt är nätmobbning (Metro)
Bara våldsromantiker gillar upplopp (SMP)
Ledare: Lär rätt av tumultet (GP)
Experten: Bilder och information kan hamna var som helst (Aftonbladet)
Hen trängs undan och måste få ta plats….
Hen bara stökar och får all uppmärksamhet…
Sådär, nu är texten politiskt korrekt. Men gissa vad reaktionen blir om du släger dessa argument i fejset på en PK hen-förespråkare?
”Men vad då hen, det är ju flickor som trängs undan och pojkar som stökar!”
Nu ska jag gå ut och hugga en julgran…
Man kan verkligen fundera om det finns ansvarstagande föräldrar/samhälle, verkar vara lite konkret handling på området. Tvärtemot kan de som vill vara ansvartagande om barn/ungdom motarbetas ofta. För många egon ev som genererar ytterligare egon.
Tack Butter för din kommentar,
Lycka till med julgranen !
Tack anders för din kommentar
Nej, i den svenska skolan lärs inte kritiskt tänkande ut längre. Istället handlar det idag om att tycka som läraren, även om det är fel, för då får man bra betyg.
Detta är mer sant än så på lärarutbildningen, tyck som läraren, säger du emot får du göra om din buppsats. Hände mig. Nu pluggar jag inte till lärare längre.
Flumskola är ett snällt ord i sammanhanget.
Notera också att kärringarna som skriver om händelserna endast skriver som om att det bara var tjejer som hängdes ut med bild o text. Faktum är att det även var killar som hängdes ut, o det var mest tjejer som kommenterade. Bilder o kommentarer finns att ladda ner på flashback.
Hon säger också att det var killar som slogs, nej, det var tjejer som slogs med tjejer, det var tjejer som anföll tv4 personal med järnrör.
Tack pether85 för sin kommentar,
Märkligt att det vinklas så i media. (eller inte ett dugg märkligt alls….)
Skolan är ju som den är, ett resultat av politik och lobbyverksamhet som ska göra den mer jämställd och genusfierad….
Ja en del föräldrar sitter och förföljer andra på nätet. Det krävs mycket uppmärksamhet för att få bra barn. Att man är ständigt närvarande för dem. Föräldrarna betyder mest, mer än skolan. Det blir en kompott därefter. Men det viktigaste är absolut att stötta sin barn – också gentemot skolan om den situationen uppkommer. Och där är det inte lätt att vara invandrare. Det kan jag förstå. Och förresten var det likadant på min tid: att vi försökte luska ut vad läraren tyckte och svara därefter. Nu har jag bara kvar att klä granen! Ska göra det i kväll. Hunden julbadad och stugan städad!
Tack Ann Helena för din kommentar!
Bra att du skriver att en förälder ska vara ständigt närvarande i ett barn liv!
Det är dags att vara förälder mer än bara när man själv anser sig ha tid till det.
Lycka till med granen !
Vi måste inse, att ungdomar och barn inte är teoretiskt eller praktiskt lagda. Det är en förlegad kunskapssyn. Utifrån dagens kunskapssyn används praktiska ämnen och moment för att utveckla tänkandet, likväl som de teoretiska ämnena gör. Vi kan absolut försöka locka de bästa lärarna till områden där elever får svagt stöd hemifrån (DN:s ledarsida, 8/11-11). Men ett par nya skickliga lärare till varje skola kommer inte att leda till skolutveckling om inte skolledning och kollegor förstår vad det är i skickligheten som ger resultat och kan få bäring för resten av skolan. I sin undervisning och genom sina metoder lyckas de mest framstående pedagoger få varje barn att förstå skolans och ämnenas övergripande syfte och göra det till sitt eget individuella. Dessa lärare läser inte sociala signaler som brister hos eleven, utan som signaler på att deras egna undervisning och/eller lärandemiljö måste justeras. En skicklig lärares utgångspunkt är alltid att elevens förmågor och möjlighet till progression är överordnat elevens bakgrundsfaktorer. Eleven, oavsett bakgrund, svarar genom att villigt komma till skolan, vara delaktig i sitt lärande och sin utveckling – en förutsättning för att så småningom infria sina drömmar om karriär och samhällstillhörighet. Ambitionen bör därför vara att beslutsfattare på alla nivåer i svensk skola utarbetar strategier för en lärande organisation där utveckling av pedagogisk skicklighet gynnas. Genom att stödja, tillvarata, premiera och sprida metodutveckling systematiskt till varenda klassrum gör vi det som skolans uppdrag innebär; kompenserar bakgrundsfaktorer.Hur ska vi då få fart på en sådan utveckling? Som arbetsgivare måste vi börja differentiera slutlönerna långt mer än vad vi gör idag. De riktigt skickliga lärarna, motorerna i skolsystemet, ska vara högavlönade. Eftersom de faktiskt kommer att rädda människors liv och framtid, innebär deras insats i slutändan en ren samhällsvinst.
Tack för din kompakt skrivna kommentar silver price.