När tredje ljuset brinner
vi juleklappar syr
och mamma bakar kakor
och har ett fasligt styr
Årets tema är vad Sverige inte har som kan hjälpa barn.
Vad Sverige inte har, eller vad en del barn som föds i Sverige inte har är rätten till sin biologiska pappa från samma stund som de tar sitt första andetag.
Av någon totalt obegriplig anledning så är det så att barn med föräldrar som inte är gifta inte har samma rättigheter som barn som har föräldrar som är gifta. Detta juridiska sjabbel gör att många barn i Sverige inte har en biologisk pappa på papperet.
Och det verkar ju inte lätt att fixa till detta problem heller, vilket jag inte riktigt begriper varför. Hur svårt kan det vara att ge alla barn samma rättigheter, att de ska veta vem/vilka deras biologiska föräldrar är?!
Sverige har ju lovat att följa Barnkonventionen, men att ge alla barn en pappa verkar vara svårt att uppfylla. Så Sverige följer inte Barnkonventionen.
Artikel 7 & 8 i Barnkonventionen:
7. Du har rätt att få ett namn och att vara medborgare i ett land. Du har också rätt att så långt det är möjligt få veta vilka dina föräldrar är och att bli väl omhändertagen av dem.
8. Du har rätt till din identitet. I identiteten ingår ditt medborgarskap i ditt land, ditt namn och dina släktförhållanden. Om du har berövats din identitet, ska du få hjälp att ta reda på den.
Så hur kan vi ge barn bara en halv identitet ?
Och hur kan vi så systematiskt se till att barn inte få växa upp med båda sina föräldrar?
Linda Arvidsson Wemmert (M) lämnade in en motion den 4 oktober 2012 där hon skriver bland annat följande:
Som lagen är utformad i dag måste en ogift pappa bekräfta sitt faderskap hos en faderskapshandläggare hos socialnämnden i sin hemkommun. Detta skall göras skriftligt med två stycken vittnen som intygar att det är pappan som skrivit på pappret. Denna process kan ta flera veckor.
När denna process är gjord tillkännages pappan delad vårdnad med mamman. Mamman kan dock vägra gemensam vårdnad med pappan om paret inte är gifta med varandra. Dessa lagar regleras i föräldrabalken som har sin grund i barnlagarna från 1917.
Då detta kan ses som diskriminering såväl av barn till ogifta föräldrar som av pappor bör regelverket ses över för att även ogifta fäder per automatik skall anses vara förälder till sitt barn redan vid barnets födelse.
Om Sverige vill fortsätta vara ett land som ligger i framkant när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män måste vi stärka jämställdheten även när det gäller föräldrarätten.
Jag hoppas att denna motion kommer få bifall, men tyvärr är jag luttrad när det gäller Sverige och beslut/motioner som gynnar barns rättigheter så förmodligen blir det ett rungande nej.
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om socialnämndens utredning och fastställande av faderskap (Socialstyrelsen)
Bra Ann-Marie som vanligt. Jag har lagt ut Din länk på Facebook och hänvisat till länkar. Bl.a att det finns 2 motionen under 3:e respektive 2:a advent. Men också till andra läsvärda länkar som ligger i texten.
Jag vet inte om Du också är på Facebook och kan läsa detta. God Jul!
Rätta mig om jag har fel men det här med att modern blir enskild vårdnadshavare om hon inte är gift hänger med sedan tiden FÖRE kvinnor fick rösträtt. Sedan dess har det hänt mycket gällande jämnställdhet utom när det då gäller det ganska ovidkommande föräldraskapet, det är ju ändå bara barn det gäller eller hur?
Tack Eivor Karlsson för din kommentar!
Nej, jag har inte Facebook, men tack för länkningen !
Tack för din kommentar Butter,
Är lite osäker på när mamman fick första tjing på barnen, men förhoppningsvis är det någon läsare som kan detta och vill dela med sig ?