Aftonbladets Wendelaredaktion kör en artikelserie, som är PLUS klassad och innehåller artiklar som publicerats tidigare, om hur du skaffar barn själv. Tre av fyra artiklar betar av hur kvinnor ska göra eller har gjort för att skaffa barn själv. I den fjärde artikeln så nämns ensamstående män i förbifarten när det gäller vilka länder som godkänner adoptioner av barn till en ensamstående vuxen.

Aftonbladet Wendela
Det känns som om detta med att bli ensamstående förälder är enbart en ”lyx” som kvinnor kan med lätthet utnyttja, de män som är ensamstående och längtar efter att bli pappa de har det svårare. Är det därför som Wendelaredaktionen enbart tar med info om insemination och inte surrogatmödraskap?
Fast det finns ju en del omständigheter som gör att surrogatmödraskap är en just nu problematisk lösning på sin barnlöshet. I Sverige så utgår ju föräldraskapet bokstavligt talat från kvinnans underliv och lagarna är stiftade därefter.
Så en man som är biologisk pappa till sitt barn som är fött genom surrogatmödraskap i ett annat land som inte skrivit på Europarådskonventionen av 1980 stöter på en hel del problem när han och barnet återvänder till Sverige.
Detta problem har ju de kvinnor som väljer att bli gravid genom insemination.
Så det spelar ingen roll att mannen är biologisk pappa till barnet, svenska myndigheter godkänner nämligen inte föräldraskapet….
2009 skrev Arbetarbladet om lille Gabriel som kommit till genom surrogatmödraskap i Ryssland. Gabriel har en svensk biologisk pappa som inte blev godkänd som vårdnadshavare för att Ryssland inte är med i Europarådskonventionen av 1980, istället så ansåg de svenska myndigheterna att den ryska surrogatmamma som avsagt sig Gabriel i rysk domstol är vårdnadshavare. Arbetarbladet skrev 2011 om lille Max som fötts i Indien genom surrogatmödraskap, där var det samma problem som med lille Gabriel.
Hur det har gått med Gabriel & Max och deras biologiska pappor vet jag inte, men lagen har ju inte ändrats när det gäller surrogatmödraskap sedan dess så det är samma problem som kvarstår om man råkar skaffa barn via surrogatmödraskap i ett land som inte är med i Europarådskonventionen av 1980.
Problemet är lika för ett par som för en ensamstående när det gäller att skaffa barn i ett land som inte är med i Europarådskonventionen av 1980 och dras till sin juridiska absurda spets om mannen är den biologiska pappan till barnet, han anses ju inte vara per automatik vårdnadshavare till sitt biologiska barn.
Varför valde Wendela att inte ta med detta i sin artikelserie?
Eller var denna artikelserie tänkt att vara en artikelserie enbart riktad till ensamstående barnlängtande kvinnor ?
Media Länkar:
Så skaffar du barn – på egen hand (Aftonbladet) Plusartikel
”Jag har inte tid att vänta” (Aftonbladet) Plusartikel
Adoption för ensamstående (Aftonbladet) Plusartikel
Allt du behöver veta om insemination (Aftonbladet) Plusartikel
Hägglund: Inga juridiska problem för surrogatbarn (SvD)
Kryphålet – anlita surrogatmamma inom EU (Arbetarbladet)
Ingen vill hjälpa Gabriels föräldrar (Arbetarbladet)
Tvingas försöka adoptera sitt eget barn (Arbetarbladet)
De fick barn via surrogatmamma i Indien (Arbetarbladet)
”Vi har inget regelverk att luta oss emot” (Arbetarbladet)
The war on men and boys fortsätter…
Tack för ditt vassa engagemang!
Tack Niko för din kommentar!
Blev så jävla less när jag läste detta. Som så många gånger förut. Svinbra att du bloggade om det!
Tack Entrappaupp för att du uppskattar inlägget!
Stadsdelsnämnden ansåg inte att familjen skulle få fullgöra sin skolplikt i hemmet, eftersom den anser att det saknas synnerliga skäl, vilket krävs enligt skollagen. De menar dessutom att familjen inte velat delta i diskussioner kring hur skolan skulle kunna anpassa verksamheten så att barnen ska kunna delta.
Tack för din kommentar offshore corporation.
[…] Hur du som kvinna skaffar barn själv guide (Ann-Mari’s Blogg) […]