
SVD 27/5 2012
Som vuxen i Sverige så kan du ta ditt rättsärende till bland annat EU domstolen om du inte är nöjd med vad det Svenska rättsväsendet har gjort eller inte gjort.
Barn i Sverige har inte någon möjlighet att själva, utan deras vårdnadshavares godkännande, lämna in klagomål till myndigheter eller juridiska instanser skriver 14 människorättsorganisationer på SVD Brännpunkt idag.
Ej heller kan barn i Sverige vända sig till FN:s Barnrättskommitté i Genève när deras rättigheter kränkts och de nationella rättssystemen misslyckas med att ge dem upprättelse.
Varför?
Sverige har inte skrivit under eller ens indikerat att de är villiga eller intresserade att skriva under det tilläggsprotokoll till barnkonventionen som antogs i december 2011 innebär att det skapas en möjlighet för barn att föra fram klagomål till FN:s Barnrättskommitté i Genève.
20 länder har skrivit under tilläggsprotokollet bland annat Brasilien, Finland, Italien, Mali, Marocko, Peru, Slovakien och Uruguay. Och det finns fler länder, som enligt artikelförfattarna, är villiga att inom kort skriva under.
Men inte Sverige…..
I februari i år signerade de första länderna ett tillägg till barnkonventionen som innebär att barn ges möjlighet att överklaga till FN:s barnrättskommitté om ett land kränker deras rättigheter – men Sverige valde att inte delta.
Sverige anses vara en förebild för andra länder när det gäller barns rättigheter och har därmed ett särskilt ansvar att visa att barns rätt måste tas på allvar. Vad väntar regeringen på?
-//-
Trots att 192 länder har skrivit under FN:s barnkonvention så kränks barns rättigheter dagligen världen över. Det handlar om alltifrån barnäktenskap och könsstympning till barnarbete, trafficking och andra former av utnyttjande.
-//-
När möjligheterna att få upprättelse nationellt är uttömda ska fallet i stället kunna skickas vidare till FN:s barnrättskommitté i Genève.Att få möjlighet att överklaga är ett viktigt genombrott för arbetet med att stärka barns rättigheter och barns status som bärare av rättigheter. Barnkonventionen är den senaste konventionen för mänskliga rättigheter som nu får en internationell klagomekanism.
Så varför har Sverige valt att inte skriva under detta viktiga tilläggsprotokoll?
Är det en reaktion på att man vid flertalet tillfällen fått allvarlig kritik från FN:s Barnrättskommitté i Genève ?
Det vore intressant med ett svar från Barnministern Maria Larsson om varför Sverige inte skrivit på eller ens indikerat att de kommer att skriva på.
Kan det vara så att denna viktiga fråga fått samma behandling som alla viktiga motioner rörande barns rättigheter får av Civilutskottet och Riksdagen dvs avslag på grund av att utredning pågår ???
Utredningar som tar evigheter att genomföra och som i slutändan levererar något urvattnat förslag som för det mesta inte innebär någon förändring alls eller inget alls. För det har ju hänt för….
Inget förvånar mig längre, speciellt inte hur de styrande behandlar eller inte överhuvudtaget behandlar barns rättigheter…
Media Länkar:
Ge barn rätt att överklaga internationellt (SVD)
Barnrättskommittén kontrollerar att barnkonventionens regler följs (Unicef)
Svenska regeringen måste ta barns rättigheter på större allvar (Unicef)
Skriv på, Sverige! (Rädda Barnens Ungdomsförbund)
FN stärker barns rättigheter (Rädda Barnen)
Svar på skriftlig fråga 2011/12:295,FN:s tilläggsprotokoll till barnkonventionen (Sveriges Riksdag)
FN stärker barns rättigheter
(DN) (GP) (HD) (NSD) (SVD) (Barometern) (NT) (ÖP) (Kuriren)
I dag fattade FN:s Generalförsamling ett historiskt beslut av stor betydelse för världens barn (BO)
Unik möjlighet att underteckna det nya tilläggsprotokollet till Barnkonventionen (Ecpat)
Sverige får kritik när tilläggsprotokoll granskas (BO)
Finland undertecknade tilläggsprotokoll till FN:s barnkonvention (Finlands Utrikesministerie)
Om barnkonventionen (BO)
Ja, det var ju väldigt konstigt att vi inte skrivit under det, det är en självklarhet tycker jag!
Tack Emma för din kommentar.
Visst är det konstigt?!!
De folkvalda kränker därmed såväl barnen samt de grundvalar de valts på att bevaka de demokratiska rättigheterna som gäller alla. Även de omyndiga som bör skyddas extra bra genom att acceptera detta tillägg.
Lite Tyfiskt Absurdistan……..
Leroy
Tack Leroy för din kommentar.
En kunnig på området socialtjänsts utredningar sa till mig en gång att ingen vill väl ens ta i det med tång hur kan man då tänka sig att resten är rörande barn?
Tack anders för din kommentar.
Nej ingen vill ställa upp för barnen i Sverige. Det är lättare att strunta i att skriva på och fortsätta blunda för att barn far illa i det så tjusiga Sverige. När ska politikerna vakna och inse att vi har problem i Sverige? Förmodligen aldrig!
Tyvärr har du nog rätt Gunilla.
Såvida inte en högt uppsatt politiker får egen personlig erfarenhet av ett barn som inte får sina rättigheter respekterade och försvarade. Men det lär ju knappast hända…..
Ja du Ann-Mari det blir väl som NJA-gruppen sjöng en gång: När skiten från fabriken slår ner på chefens hatt, då får vi en miljödebatt. Det blir samma sak här, när någon politiker blir drabbad då först blir det liv i luckan.
Politikerna är troligen väl medvetna 0m det varför gjordes den så kallade upprättelseutredningen om fosterbarn som farit illa annars inte till nutid utan endast tom 1980?
Man har talat om Sverige som barnens Gulag, föga smickrande. Det är allmänt känt att man inte kan vänta sig något av de mest basala av Socialtjänstens personal. Den svenska myndighetsstrukturen och utredningskulturen är ytterst problematisk. Och förvaltningsdomstolarna låter sig passivt tas som gisslan och går i de allra flesta fall på dessa undermåliga ”utredningar”.
Bristen på gott omdöme och respekt för barn och vuxna löper i genom dessa situationer som en röd tråd. Samma personer fortsatte förstås sin myndigetsövning även efter upprättelse- och vanvårdsutredningarnas slutdatum. Kanske vore det dags att släppa in lite luft och vädra ut det värsta – kanske skulle man offentliggöra namnen på dem som deltagit i handläggningen av de ärenden som gått snett – disciplinära påföljder tycks helt saknas. Inte minst har de grava bristerna och omdömeslösheten blivit tydliga vid granskningen av olika LVU-ärenden. Och tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen tycks helt tandlös.
Det känns tjatigt att erinra sig den oändliga raden av fall; Mark, Arvidsjaur, Uppsala, Visby, Sundsvall, Sandviken, etc. Rena häxprocesser har drivits mot barn och vårdnadshavare, samtidigt som andra mycket grova fall helt undgått uppmärksamhet trots oroande varninssignaler. Hela systemet har låtit sig manipuleras i ett otal vårdnadsprocesser som ger intrycket av att det vimlar av pedofiler i Sverige, men enbart när det gäller prövningen av lämplighet och vårdnad.
Även rättssäkerheten är gravt eftersatt på barnområdet, vilket blir tydligt av ovanstående.
Tack Eva för din kommentar.
Tyvärr så är det ytterst sällan det blir någon efterräkning för den eller de inom socialtjänsten som inte gjort sitt jobb. Obegripligt….