På DN Debatt skriver Barnombudsmannen Fredrik Malmberg att Svensk lag misstror barn.
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg fortsätter med att konstatera att:
Sverige uppfyller inte de krav som Barnkonventionen ställer. Det gäller utsatta barns rätt att komma till tals och barns rätt att få sin sak prövad och ges upprättelse vid allvarliga missförhållanden. Därför bör Barnkonventionen göras till svensk lag, skriver Fredrik Malmberg.
För även om Sverige var ett av de första länderna som skrev under Barnkonventionen så är det inte mycket av den som Sverige lever upp till när det gäller barns rättigheter. FN:s barnrättskommitté i Genève har ju vid ett flertal tillfällen kritiserat Sverige på grund av detta.
Barnombudsmannen skriver att de har de senaste åren systematiskt lyssnat på barn i utsatta situationer.
Den sammantagna bild som tecknas är att Sverige inte uppfyller de krav Barnkonventionen ställer. Barn i utsatta situationer får sina rättigheter åsidosatta i två fundamentala avseenden. Det handlar om barns rätt att komma till tals och barns rätt att kunna få sin sak prövad och ges upprättelse när rättigheter kränks.
Att barn har rätt få komma till tals är ett välkänt ”problem” för bland annat socialtjänsten och rättsväsendet. Kan man verkligen lita på barnet? Är det inte bättre att bara ta barnets röst i beaktande, om vi nu låter barnet uttala sig? Barnets föräldrar, läs mamman, kan ju ge en bättre och mer nyanserad bild av vad barnet vill.
Artikel 12 i Barnkonventionen anger att varje barn som är i stånd att bilda egna åsikter fritt ska få uttrycka dessa i alla frågor som rör honom eller henne. I den svenska lagstiftningen uttrycks det i stället ofta genom att barnets inställning ska klarläggas om det inte är olämpligt. Detta olämplighetsrekvisit har ingen motsvarighet i Barnkonventionen. Ett exempel på en begränsning finns i socialtjänstlagen som innebär att barn som är yngre än 15 år bör höras, om det kan vara till nytta för utredningen och barnet inte kan antas ta skada av det. I stället för att som FN:s barnrättskommitté ha fokus på att skydda barnet när det kommer till tals har svensk lagstiftning fokus på att skydda barnet från att komma till tals. Men frågan är vem man egentligen skyddar om makthavare förses med kryphål som begränsar barnets rätt att komma till tals?
De vuxna använder kryphål för att slippa höra vad barnet har att säga och vad barnet vill.
Är det någon som känner igen sig?
Jag tänker direkt på vårdnadstvister och hur det slentrianmässigt är så att barnens vilja bakas ihop med mammans vilja om vem som barnens ska bo med och annat.
Få barn får upprättelse när deras rättigheter kränks, det gäller inte bara de barn som far oerhört illa under en vårdnadstvist där deras åsikter får stå tillbaka till förmån för deras mamma, utan bland annat även de barn som upplevt våld eller övergrepp, varit omhändertagna av samhället eller barn på de statliga särskilda ungdomshemmen.
Jag vill avsluta med en del av Barnombudsmannen Fredrik Malmbergs slutsatser och krav.
Barnrättskommittén har krävt av Sverige att konventionen formellt erkänns som lag. Den bedömning som Barnombudsmannen i dag överlämnar till regeringen ligger i linje med detta:
• Barnkonventionen bör göras till svensk lag (inkorporeras). Det tydliggör barnets roll som rättssubjekt med egna, specifika rättigheter och säkerställer att de krav konventionen ställer får genomslag på alla nivåer i det svenska samhället. En inkorporering har också betydelse vid en konflikt mellan en lag och Barnkonventionen. I sådana fall ska konventionens bestämmelse ges företräde.
• Barn i utsatta situationer måste ha reell möjlighet att få sin sak prövad och få upprättelse vid allvarliga missförhållanden. Barnrättskommittén understryker att om rättigheter ska ha någon innebörd måste det finnas effektiva rättsmedel för upprättelse.
Media Länkar:
”Utsatta barn får ständigt sina rättigheter åsidosatta” (DN)
”Utsatta barn får ständigt sina rättigheter åsidosatta” (Barnombudsmannen)
Äntligen ses barnen! (Ann Helena Rudberg)
FN:s kommitté för barnets rättigheter (Unicef Sverige)
Barnrättskommitténs kritik mot Sverige (Unicef Sverige)
Gör Barnkonventionen till lag (Newsmill)
Barnkonventionen är inte en à la carte-meny (Advokaten)
Svensk lag följer barnkonvention (P1 Morgon)
Med Barnkonventionen som lag väger barns rätt tyngre (Rädda Barnen)
Maria Larsson om barnkonventionen och svensk lag (Regeringskansliet)
Barnets rättigheter (Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter)
Hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med rättigheterna i barnkonventionen – en kartläggning (Regeringskansliet)
Barn i socialt utanförskap (Unicef Sverige)
FN:s barnrättskommitté kritiserar Sverige – igen! (Ann-Mari’s Blogg)
BO: Utsatta barn åsidosatta
(SVD) (NT) (Corren) (GP) (Kuriren) (Aftonbladet) (SN) (BT) (HD) (UNT)
Ann-Mari det är bra att du lyfter dessa frågor!
Det handlar inte om vem som har mest pengar eller kontinutitets principen.
Jag lider med de mammor jag följer vars barn förts bort till länder där man inte agerar och återför barn som man tagit genom eget agerande, jag lider lika mycket då jag ser hur man som kvinna fjärmar barn och får hjälp och stöd i falska anklagelser. Processerna sköts dåligt och myndigheter inte gör opartisk granskning.
Det vore bra om du kunde skriva en artikel om hur du blir påhoppad/anklagad från olika håll för att du faktiskt försvarar barnen i alla lägen och att deras röst skall få bli hörd utan påverkan, spegling eller manipulation.
Vilka är det som försöker tysta din rätt till åsikt osv.
Den som påstår eller tar skall så klart granskas och bli ifrågasatta proffesionellt av de som törs ställa krav som vågar tala om innebörd eller konsekvens om man inte ärligt menat eller agerat.
Leroy
Tack Leroy.
Jag ska ta mig en funderare.
Bra tanke från Leroy, ta en funderare och låt inte mig hindra dig.
Hur jag nu skulle kunna det… 🙂