I debatten kring HEN och det könsneutrala så har DN idag en artikel om boken ”Känn med Hen” och bokens författarinna Anette Skåhlberg.
– Vi får inte ett mer jämställt samhälle genom att byta ut hon och han, utan vi riskerar att ta ett steg bakåt. I stället för att arbeta med att göra hon och han lika starka så använder man ”hen” för att slippa tänka på de problem vi egentligen har, säger hon.
Hoppsan hoppsan!
Här var det raka puckar och inga krusiduller eller annat för att förklara vad hon menar med boken och ordet Hen. Att så lyfta fram jämställdheten i samhället och att det inte blir bättre av att börja använda ordet Hen är imponerande och jag antar att en del personer tuggar fradga av ilska över Anette Skåhlbergs uttalande.

DN 21/2 2012
Jag tycker det är bra att Anette Skåhlberg lyfter fram att vi ska arbeta för att göra Han och Hon lika starka, lika jämställda och jämlika.
–Alla barn är någon gång upptagna av snippa och snopp, hon och han och sin identitet, och att vara ett kön är en del av det och det viktiga är ju att hjälpa barn att fatta att hon och han är lika starka. Att de är lika mycket värda. Mindre skillnad mellan könen sker inte för att vi ändrar ett ord utan för att vi ändrar en attityd. Jag har pratat med vissa barn om ”hen” och de förstår inte varför hon och han inte kan vara lika starka som de är. Varför det behövs ett ord som ”hen”.
Jag undrar vad alla som förespråkar det könsneutrala tycker om Anette Skåhlbergs syn på ordet Hen och hur man istället kan stärka barn och deras identitet ? Tycker de att hon är helt fel ute för att hon vill klassa barnen som Han eller Hon ?
Att bli klassad som Han eller Hon behöver ju inte bli fel, barnen är ju förmodligen antingen eller.
Och bara för att ett barn blir en Han eller en Hon, så betyder ju inte det att de inte kan utveckla intressen och kunskap inom områden som är starkt förknippade med det motsatta könet. Det finns ju inget förbud mot att en flicka lär sig att snickra och meka med en bil och det är ju inte heller fel att en pojke lär sig att laga mat och städa.
Inget är fel, allt är rätt.
DN frågar Anette Skåhlberg om hon tycker du att ordet Hen borde tas bort:
– Nej, jag har inget emot ordet i sig men gillar inte att vuxna försöker pådyvla barnen ett nytt ord som de måste lära sig. ”Hen” är som en semesterort man tar sig till, men när man reser tillbaka är de riktiga problemen fortfarande kvar. Det är dem vi behöver arbeta med.
Jag gillar Anette Skåhlberg hon har mycket intressant att säga om det vi vuxna försöker få våra barn till att vara och bli.
Media Länkar:
Andra barnboken med ”hen” på väg (DN)
Kritiker: ”Hen gör barn förvirrade” (DN)
Alla har en åsikt om hen (Språkrådet)
Han, hon, den, det – och så hen … (UNT)
Alla inte mogna för hen (SydSvenskan)
Hur använder man hen? (Språkrådet)
Hen upplevs inte som neutralt – än (SVD)
Eget språkbruk kan inte påtvingas andra (SVD)
[…] https://maukonen.wordpress.com/2012/02/21/hen-gor-inte-samhallet-mer-jamstallt/ HELT riktigt, det är väl viktigare att en tjej som vill snickra får göra det än att man gör henne till ett könsneutralt objekt! […]
Anette Skåhlberg är precis som andra hen-kritiker jävligt duktigt på att missa poängen. Det är inte världens undergång och andra språk har inte varje sig hon eller han och dom klarar sig. Att vara språk-konservativ är enbart bakåtsträvande.
Tack för din kommentar FumikoFem.
Jag tror inte att Anette Skåhlberg har riktigt missat poängen, men att hon rör upp heta känslor hos de personer som är för ordet Hen.
Det är helt tydligt en meningsskiljaktighet kring ordet Hen mellan bland andra Anette Skåhlberg och de som är för ordet Hen.
Fumikofem: ”Anette Skåhlberg är precis som andra hen-kritiker jävligt duktigt på att missa poängen. Det är inte världens undergång och andra språk har inte varje sig hon eller han och dom klarar sig. Att vara språk-konservativ är enbart bakåtsträvande.”
Jag tror att det är du som inte förstått att införandet av ordet hen är ett sätt att på sikt göra oss könsneutrala. Och som många är inne på så är det skillnad på könen och det man då måste jobba på är att göra han respektive hon lika starka, till skillnad från att försöka sudda ut våra könsgränser. Tyvärr ligger det i tiden att förneka vår historia, särskilt sånt som har med biologi att göra. Även om man nu inte är så bevandrad i Darwin eller evolutionsteorin så anser jag att det är ett under av ickereflektion att endast tro att evolutionen påverkat män och kvinnor på ett fysiskt plan. Män och kvinnor har levt på olika sätt i hundratusentals år vilket blivit en del av vårt genetiska innehåll och att tro att detta inte påverkat även mäns respektive kvinnors förmågor och sätt att tänka är som sagt var förbluffande feltänkt.
/Lars
Tack Lars Ove för sin kommentar.