Jag har hittat två uppsatser som är värda att läsa. Den ena tar upp hur pappor upplever att vara mitt i en vårdnadstvist och den andra tar upp hur Barnets Bästa tas tillvara eller finns med i en vårdnadstvist.
Det är positivt att det kommer fler och fler uppsatser som tar upp de sidor av vårdnadstvisten som inte ofta får plats i det offentliga rummet.
Barnens och pappornas sida.
Allt fört länge har en sida fått dominera och dikterat vad som är sanning och vad som allmänheten ska veta om vårdnadstvister och vad som är för Barnens Bästa.
Att lyssna till pappors röster
En kvalitativ studie av pappors upplevelser kring att befinna sig i vårdnadstvist
Författare: Disa Andius & Amna Puskar
Högskolan i Halmstad Programmet för Sociologi och Socialt utvecklingsarbete
Förord
Vi har förstått innebörden av att hitta en drivkraft så stark att man fortsätter kämpa trots motgångar och oförståelse. Drivkraften är någonting som vi känt vara viktigt för oss att kunna övervinna de hinder och motgångar som uppstått under vårt arbete. Det största är att hitta något man brinner för, som gör att man strävar vidare för att få upprättelse ifrån kritik och oförståelse. Vi tror att det även är det som sporrat de pappor vi har intervjuat och att det är deras motivation till att fortsätta kämpa för sin rätt att få vara med sina barn. Den drivkraft som finns inom papporna har speglats tillbaka på vårt sätt att arbeta; att alltid fortsätta kämpa fast man kanske motarbetas och ifrågasätts. När papporna beskriver känslan av att konstant motarbetas av myndigheter och omgivningen, upplever vi bekräftande känslor av den existerande ojämlikheten i samhället. Det krävs enorm styrka och vilja för att orka kämpa vidare i processen för att bekämpa den ojämlikhet som pappor möter i samband med en vårdnadstvist. Men de har inget val, för de gör det av kärlek för sina barn. Vi har inte heller något val, för vi tror på att den bild som finns av pappor i vårdnadstvist definitivt behöver förändras, och genom vårt arbete kanske man är en liten bit på väg.
Tingsrätten och familjerätten
– en rättssociologisk undersökning av barnets bästa i vårdnadstvister
FÖRFATTARE: Maria Gutierrez-Thorsell
MITTUNIVERSITETET
Institutionen för Socialt Arbete
Problemformulering
Barnet har rätt att komma till tals och involveras i frågor som rör barnet och dess livssituation. Barnet borde därav vara en av huvudaktörerna i en vårdnadstvist då beslut gällande vårdnad, boende och umgänge synnerligen påverkar och handlar om barnets liv. Både domstolar och socialnämnder förordar barnets bästa, barnets rätt och ett barnperspektiv men barnen tycks vara osynliga i såväl domar som i utredningar. Det råder en avsaknad av skilsmässobarns röster och önskemål i vårdnadstvister. Barnperspektivet tycks dessutom tolkas och framförs av de vuxna inblandade aktörerna vilket leder till att barnets röst inte kommer fram i vårdnadstvister.
Kommentera gärna, din kommentar kommer att inte synas förrän och om den godkänns av blogginnehavaren. Feel free to comment, your comment will not appear until and if approved by the blog owner.