Johanna Rydin & Matilda Spets,Linköpings universitet, Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, har skrivit enexamensuppsats som är värd att uppmärksamma.
Titel:
Vi har inte en chans! Fem fäders upplevelser av socialtjänstens och rättsväsendets bemötande och bedömning vid utredning och beslut om vårdnad, boende och umgänge
Här är ett citat från inledningen av uppsatsen:
1 Inledning
I media pågår en debatt om fäders ”rätt” till vårdnad, boende och umgänge med sina barn. ”minpappa.nu – pappors kamp för rättvisa” och ”pappa-barn.se – för barnets bästa” är exempel på nätverk dit fäder kan vända sig för stöd och hjälp i processen när föräldrar går skilda vägar, som i vissa fall leder till domstolstvist om vårdnad, boende och umgänge.I tidningar, på forum och i bloggar kan vi läsa om fäder som uttrycker sig vara förlorare i tvisten om sina barn, fäder som söker stöd hos andra i samma situation och fäder som anser sig vara orättvist behandlade av systemet. Låt oss ge tre exempel.1
Östgöta Correspondenten (Corren) och Norrköpings Tidningar (NT) publicerade i november 2009 en bilaga som berör de pappor som vill vara pappor men som på grund av mammornas initiativ inte får träffa sina barn.Arne Wirén, självutnämnd pappaombudsman och Jan Angner, talesman för pappa-barnföreningen i Östergötland debatterar för mannens underläge i konflikten. Fem pappor i länet har intervjuats och de berättar sina historier om kampen för sina rättigheter och barnets bästa utifrån socialtjänstens bemötande, som gynnar mammorna. ”Jag har hamnat i ett helvete” och ”Hon anmälde mig för misshandel” är två fäders citat i artikeln (Corren 2009:C11f) och redan med dem menar vi att ämnet är känsloladdat, vilket uppmanar att ämnet bör uppmärksammas. Artiklar och debatter går om varandra tack vare Internets och medias möjligheter för engagerade och debatterande personer att yttra sig i frågan.
Johanna Rydin & Matilda Spets avslutande ord i sin uppsats är mycket bra och här är ett citat:
Vi vill som avslutning av denna studie uppmuntra socialtjänsten, rättsväsendet samt inte minst de socionomstudenter som i framtiden kommer att arbeta med frågor om vårdnad, boende och umgänge genom utredningar eller liknande, att vara uppmärksamma på hur våra individuella normbildningar påverkar hur vi ser på våra medmänniskor.
Vi vill även uppmuntra till ett strukturerat och noggrant avvägt arbetssätt där individen och främst barnet är i fokus, men där föräldraskapet lyfts som något positivt vare sig det handlar om moderskap eller faderskap. Det är trots allt barnets bästa det handlar om och vi hoppas att barnets relation till sina föräldrar inte skall påverkas av hur myndighetsutövare upplever det generella föräldraskapet.
Alla barn har enligt lagen och även enligt oss rätt till en god relation till sina båda föräldrar. Socionomer och jurister kan enligt oss hjälpa dem att upprätthålla en sådan. Vi vill även uppmuntra de fäder som genomgår vårdnadstvist att föra en god dialog med de utredare och jurister ni möter i samband med vårdnadstvisten. Vi tror att det goda samtalet kan vara grunden till minskade missförstånd och större öppenhet i relationen mellan klienten och professionell.
Media Länkar:
Vi har inte en chans! Fem fäders upplevelser av socialtjänstens och rättsväsendets bemötande och bedömning vid utredning och beslut om vårdnad, boende och umgänge
Johanna Rydin & Matilda Spets (PDF)
Här är några artiklar som Johanna Rydin & Matilda Spets hänvisar till i sin uppsats:
Dags att göra föräldraskapet jämställt (SVD)
Fars dag – men inte för alla (Östgöta Correspondenten & Norrköpings Tidningar)
Män diskrimineras vid vårdnadstvister (Stefan A. Johansson)
Vårdnadstvister allt vanligare (TV4 Play)
Jättebra att detta börjar granskas mer officiellt så här!
Är en stor skam för Sverige hur det går till!
Och en tragedi för alla barn som luras på sin kontakt med sina pappor.
Vill samtidigt uppmärksamma dig på att du länkar till ”fel” PappaBarn!
De du länkar till driver affärsverksamhet, uppfattar jag det som.
De PappaBarn som lägger ned ett stort ideelt arbete för att verkligen förändra och påverka har webbsidan: http://www.pappabarn.se/
Tack Gunnar (D.U.) för din kommentar!
Visst är det bra att fler och fler börjar granska och ställa frågor!
De pappaBarn som jag listat till är de som kom upp när jag sökte på de som Johanna Rydin & Matilda Spets skrivit om i sin inledning.
Ingen av dessa pappaBarn länkar leder till någon komersiell vinstdrivande verksamhet. (Vinstdrivande är det i det syftet att vinsten är att fler pappor och barn får leva tillsammans)
Ann-Mari!
En bra artikel och förklaringsmodell till hur det går till och varför barnens rätt eller barnkonventionen inte följs. Sverige visat sig hamna på efterkälke och sidospår. Tur att det finns kloka människor som ser vad som händer.
Det kanske vänder och fler barn slipper hamna i kläm.
Bra artiklar om detta som du länkar till.
Kanske både Mormor och Farmor mfl nära får träffa barnen i framtiden utan att man genom påståenden får möjlighet att blockera deras möjlighet.
Leroy
Tack Leroy för din kommentar och för att du uppskattar inlägget!
http://www.dads-r-us.se/2012/01/30/vi-har-inte-en-chans/