Corren har publicerat två artiklar med ämnet psykisk misshandel av barn.
Det är en misshandelsform som inte så ofta uppmärksammas och det tycker jag är fel. Om vi inte pratar om denna misshandel hur ska då de barn som är konstant utsatta för den få hjälp?

Corren 8/12 2011
Psykisk misshandel består ofta av hot, straff, aggressivitet och skuldbeläggelse. Den förmedlas ofta genom en slags ”verbal tyranni”, en ständig ström av nedsättande ord och uttryck.
Men utöver det finns det en mer passiv form av psykisk misshandel. Den består av det som på psykologspråk kallas ”emotionell omsorgssvikt”, och kan beskrivas som en frånvaro av den känslomässiga näring som alla barn behöver: närhet, kärlek, uppmärksamhet, bekräftelse, stöd, och gränser.
Det visar en studie som Bris har gjort på 1 161 barn. I rapporten ”Kan man blir sjuk av ord” drar man slutsatsen att fenomenen psykisk misshandel och brist på emotionell omsorg ofta hänger ihop med andra problem i familjen, till exempel missbruk eller psykisk sjukdom.
Men brist på emotionell omsorg kan också uppträda i socialt välfungerande familjer, ofta som ett resultat av att föräldrar arbetar för mycket eller av andra anledningar väljer att prioritera annat än barnen.
I an av artiklarna så berättar Sofie om sin uppväxt som var fylld av psykisk misshandel.
Och jag vill tacka Corren för att de vågat att skriva om Sofie och hennes barndom som innehöll psykisk misshandel med mamman som förövaren.
Idag förstår jag att min familj var lite annorlunda. Det har påverkat mig på olika sätt. Det jag berättar här är min upplevelse, och jag har som vuxen fått en hel del svar på varför jag är den jag är.
-//-
Min mamma var väldigt speciell, hon gick alltid sin egen väg, men inte på grund av mental styrka utan på grund av svaghet och dålig självkänsla. Mamma hade svårt att umgås med andra, hon kunde inte klara av människor som hon uppfattade som starkare än hon själv, då förminskade hon dem för att själv framstå som stark.
-//-
I min familj var det helt OK att hacka på mig och säga taskiga saker till mig, och om mig, när jag hörde på. När jag var i tonåren var jag så präglad av att jag inte var som alla andra, jag var ju tjock och jag dög inte till någonting.
-//-
Ett av mina hemska minnen var när min mamma behandlade mig som luft i tre veckor när jag hade sagt att hennes enda uppgift i livet tydligen var att vara sur och gnällig. Jag blev väldigt osäker och mådde dåligt, och jag försökte hålla mig hemifrån så mycket som möjligt.
Hur kan man svika sitt eget barn på det sättet? Jag visste inte hur jag skulle vara för att bli sedd igen. Jag försökte anpassa mig och vara snäll och duktig. För mig hade det nog varit bättre att få stryk och att det sedan blev som vanligt igen, för det finns inget värre än att bli behandlad som om man inte existerar.
Kanske kan man sammanfatta min uppväxt så här: Jag kände mig aldrig viktig eller älskad.
Att läsa vad Sofie berättar för Corren gör ont, för inget barn ska behöva växa upp i en sådan vardag i sitt hem.
Det är lätt att blir förälder, men det är inte alla som är lämpliga att vara en förälder. Psykisk misshandel av barn är ett fruktansvärt sätt att utöva sin makt och sin egoism. Barnen är ju i direkt beroendeställning av föräldern och kan inte annat än bita ihop och stilla undra vad det är för fel på en för föräldern inte älskar dem.
Det är som Sofie säger ett svek mot barnen.
I ett Examensarbete för kandidatexamen skriver Evelina Jatko följande om psykisk misshandel av barn:
Psykisk misshandel har en förödande inverkan på barnets utveckling och skadar hans/hennes självkänsla och får effekter på den sociala, emotionella och kognitiva utvecklingen. Även om skadorna sällan är synliga blir konsekvenserna ofta påtaliga när barnet blir äldre. I situationer då barn inte har fått gensvar från föräldrar på sina signaler sluter de sig och är inte mottagliga för kontakt. Detta leder till att barnet ofta får problem med kamrater i skolan och relationer senare i vuxenlivet. Psykisk misshandel kan även leda till att hjärnan inte utvecklas normalt och att barnet får problem med bland annat impulskontroll och inlärning (Hindberg, 1999).
Tack Corren för att ni tar upp detta ämne!
Media Länkar:
När orden slår som knytnävar (Corren)
Känslokyla skapar lidande (Corren)
Kan man bli sjuk av ord? (Bris)
Barn och ungdomars upplevelse av utsatthet (Luleå tekniska universitet)
Barn och ungdomars upplevelse av utsatthet (Examensarbete Evelina Jatko Publiceringdatum 7 nov 2011)
Vad är det som är så svårt att fatta? (Mommy’s Blogg)
Vi måste våga säga ifrån (Voltaire)
”Mina barn vill inte träffa mig” (DN)
Är det ens förbjudet att psykisktmisshandla ett barn? (Daddy’s Blogg)
Barn har svårt att få hjälp mot psykiskt misshandel (Fria Tidningen)
Kommentera gärna, din kommentar kommer att inte synas förrän och om den godkänns av blogginnehavaren. Feel free to comment, your comment will not appear until and if approved by the blog owner.