
GD 9/11 2011
Nu har den första debattartikeln kring Sandviken-fallet, UG och vad som hänt publicerats i Gefle Dagblad.
Och Hjördis Flodström Enquist, Universitetsadjunkt vid socionomutbildningen vid Högskolan i Gävle, är inte det minsta glad över hur UG skildrat socialtjänstens agerande i Sandviken-fallet.
Men för att distansera sig från just Sandviken-fallet så hon kan koncentrera sig på att vara irriterad på UG så har Hjördis skrivit följande i sin debattartikel:
Jag har följt den pågående debatten efter Uppdrag granskning den 2/11 om Sandvikens socialtjänsts agerande i fallet med misstänkt sexuellt övergrepp mot ett barn. Jag kan inte uttala mig i detta specifika fall, men det finns ett generellt problem när media skildrar dessa typer av fall.
För att vara en person som inte kan uttala sig i detta specifika fall som det i Sandviken är, så är Hjördis väldigt på det klara med att enbart en sida av fallet är beskrivet i UGs reportage.
Men jag undrar, efter ha läst Hjördis långa och välskrivna debattartikel, har Hjördis förstått att socialtjänsten inte gjorde någon som helst undersökning eller hembesök innan man tog beslut att tvångsomhänderta barnen?
Det enda som socialtjänsten hade som underlag för detta beslut var telefonsamtalet från systern till mamman.
Är det så Hjördis vill att socialtjänsten ska arbeta?
Hjördis påpekar i sin debattartikel att hon har hela 40 år av erfarenhet av att bland annat arbeta med utredningar av barn och det ger en bild av att hon vet bäst och att allmänheten bara blivit upprörda när det gäller Sandviken-fallet på grund av UGs vinklade reportage.
Jag får denna känsla när jag läser Hjördis debattartikel att de fall av misstänkta sexuella övergrepp hon skriver om är konstaterade fall av sexuella övergrepp som inte blir ”godkända” i svensk domstol. Det är som om blotta misstanken att det kan förekomma sexuella övergrepp gör per automatik att det ÄR sexuella övergrepp och den svenska rättsprocessen är inte kapabel att skydda barnen och straffa förövarna.
För att ge en stadig grund för sin syn så skriver Hjördis följande:
Redan idag är det alltför många anmälningsskyldiga som avvaktar och tvekar att anmäla till socialtjänsten . Det är dessutom oerhört få ärenden med misstänkta sexuella övergrepp av barn som går till åtal.Det handlar om trovärdighet, förhörsmetoder och vuxnas berättelser gentemot emot barns berättelser. Rättssystemet inte är gjort för barn och barns sätt att tänka och uttrycka sig. Barn är solidariska och berättar inte.
Just när det gäller förhörsmetoder så har ju Sandviken-fallet visat hur duktiga de poliser är som förhör barn.
Jag har för mig att jag läst någonstans att dessa poliser ska vara specialutbildade för att kunna förhöra barn som del av en utredning för att klargöra om barnet blivit utsatt eller vittne till ett brott. Tyvärr så har Sandviken-fallet visat, på film, att dessa poliser är allt annat än neutrala och trovärdiga i sin yrkesutövning.
Hjördis, barn kan berätta och det gäller att man som vuxen tar sig tid att lyssna. Det är inte alltid man får det svar man förväntat sig, men man får ett svar.
Jag förstår att Hjördis Flodström Enquist inte har samma bild av socialtjänsten och dess arbete som många andra i Sverige har. Att skriva en så omfattande debattartikel och inte ens nudda vid hur fel hanterandet av denna anmälan som mammans syster gjorde är märkligt.
Men inte speciellt förvånande då debattartikeln är en skadesanering och försök att skjuta intresset och uppmärksamheten från hur socialtjänsten har handlagt detta ärende till att det svenska rättsväsendet inte står på de utsatta barnens sida.
Om man vill att de utsatta barnen ska få all hjälp de har rätt till och att de ska få rättvisa, borde man då inte ha en väldokumenterad undersökning och ordentlig bevisning som stöd?
Och några av de som säkerställer denna bevisning är socialtjänsten, borde inte de då ha ett arbetssätt som är rättssäkert och noggrant så att inga rimliga tvivel finns?
Att socialtjänsten i sitt grundliga arbete kring en anmälan kan antingen fastställa att misstanken är korrekt eller att avvisa misstanken som icke korrekt, det borde väl anses som en rättssäker hantering?
Tyvärr så har ju Sandviken-fallet bevisligen inte hanterats på detta sätt.
Vilket gör att man funderar på om det är en kombination av den svenska socionomutbildningen och det interna klimatet på socialtjänstens kontor som ger en så snedvriden hantering av anmälningar och ärenden.
Det är hög tid att införa legitimation för de som arbetar inom socialtjänsten, allt för att slippa hafsiga beslut utan några som helst bevis och utredningar som enbart koncentrerar sig på att bekräfta misstankar om övergrepp.
Media Länkar:
Uppdrag granskning föder hat (GD)
Dramat steg för steg (pdf-format) (GD)
Advokat: Skadan hade kunnat minimeras (GD)
De blev oskyldigt anklagade för sexuella övergrepp (SVT Uppdrag Granskning)
Videoförhören avslöjar hur flickan härmar polisens gester (SVT Uppdrag Granskning)
Åklagaren såg deras semesterfilm som barnporr (SVT Uppdrag Granskning)
Bra skrivet. Den löpande punkten är inte att systern gör en anmälan. Det är hanteringen från den punkt då cirkusen startar.
I en annan blogg kan man läsa om Louise-fallet i Småland där det krävdes sjuttiarton påtalande från allmänhet med mera innan Socialtjänsten reagerade.
Vilka riktlinjer arbetar dem efter egentligen?
Ett telefonsamtal i ena fallet till otaliga anmälningar innan det händer något i ett annat?
Känns ju godtyckligt i från deras sida hur man ska agera.
Minst sagt tragiskt.
Tack gotethegreat!
Det är just det där med att det är antingen eller när socialtjänsten griper in, inget som är mitt i mellan utan antingen ingriper man utan att ha nått på fötterna eller så står man där i vadarstövlar och gör inget alls.
Som alltid – ett intressant och spännande blogginlägg från dig. Men, jag undrar vad du menar med skrivningen i början..; ”Nu har den första debattartikeln kring Sandviken-fallet, UG och vad som hänt publicerats i Gefle Dagblad”
Visst finns det flera andra debattartiklar i ämnet. Men du kanske menade specifikt i Gefle Dagblad…?
Här har du ytterligare en artikel som till viss del spinner vidare på samma tråd..
http://www.newsmill.se/artikel/2011/11/06/anm-lningsr-dsla-st-rre-problem-n-felaktiga-anm-lningar
george orwell har någonting att säga om saken i sin bok 1984. och så tack till ug för ytterligare ett fantastiskt reportage.
det tråkiga i denna sak är, att socialtjänsten slickar sina sår och sedan fortsätter som förut i oförminskad utsträckning. ävenså om fel påvisats saknas åtgärdspaket och oansvarig kan tryggt fortsätta framåt till uppnådd pensionsålder. finns det fler åklagare i sverige liknande den vi såg i reportaget??
Bo, som jag skrev så är det den första debattartikeln debattartikeln kring Sandviken-fallet, UG och vad som hänt publicerats i Gefle Dagblad
jocke, tyvärr så kommer socialtjänsten att fortsätta i samma spår – såvida inget händer och man tex. inför legitimation som krav för socialsekreterare och en mycket bättre kontroll av vas socialtjänsten sysslar med från Socialstyrelsen.
Tyvärr så finns det åklagare runt om i Sverige som är av samma skrot och korn som den som har med Sandviken-fallet.
Att väcka åtal av okynne hette det visst. Åklagare borde kunna avsättas om de brister i sitt omdöme. Att pimsa och pina oskyldiga människor skall vara straffbart.
frågan är inte om ”dom borde kunna”, men väl om dom kan. jag kan f.ö. omtala, att dom k ommer aldrig att kunna.
Åklagare jämte kriminalinspektörer borde väl vara föremål för tillsyn likt alla andra yrkesgrupper. Inte är det ju bra att ett sexuellt äckel till en kvinnlig kriminalinspektör sitter och introducerar ett litet barn i vuxen sexualitet med att sitta och lära upp barnet hur hon skall mjölka pappas spene, om barnet tidigare besökt en lantgård och sett hur man mjölkar en kossa som också har spenar. Ett fullständigt masturbationsutstyr, inklusive pottan med det tillkopplingsbara visiret (läs ”stänkskyddet”), ingår väl härvidlag i varje anständig poliskvinnas garderob. ”En gång en runkpotta – alltid en runkpotta”, får vi väl mynta visavi den moderna poliskvinnan och hennes tillvägagångssätt!
maukonen: gratulerar. två fel av två möjliga.
legitimation: lex jonas, lex maria, lex karl, lex sture, lex tis and tat. vad gör vatikanen med lexen?
åklagare: vad hände med tjejen i fallet ”ulf”? hon drog upp kjolen över knäna, smålog och blånekade till allt. det var ug, som lyckade få ut ulf efter det, att han suttit 5 år i buren.
Med reservationen att jag inte lästa artikeln som texten handlar om är min kommentar till artikeln: problemet är att socialtjänsten inte ens bemödat sig om att följa Socialtjänstens skrivningar och instruktioner! Detta tycks inte Flodström förstå.
Socialtjänstlagen talar bland annat om myndighetens skyldighet att visa ”respekt” för de som granskas. Flodström tycks mycket kreativt mena att Socialtjänsten i detta och andra ökända fall där socionomer gjort uppenbara missbedömningar har en attityd präglad av ”respekt”. respekt för vem då? Inte är det av respekt för barnet (barnets bästa), inte är det för föräldrarna. Inte är det för systern i Sandvikenfallet. Man får tänka på att detta ska en familj leva med för resten av livet, och att det också finns i familjens historia och förs vidare med generationerna. Skrämmande. Någon ursäkt har man inte velat ge, utan menat sig enbart följt sina instruktioner. Men det sorgliga är, att man inte ens har kännedom om socialtjänstens instruktioner.
Inte heller juridiken, en åklagare i Sandvikenfallet, har följt sina instruktioner. Det har visat sig vara ett uppenbart okynnesåtal. Inte heller i det fallet har vederbörlig respekt visats. Och någon ursäkt torde inte vara att vänta. Justitia avbildas ju som bekant blind (med bindel för ögonen). Där finns inga känslor.
Tack Inger för din kommentar!
Dina tankar och åsikter är inte helt fel.
Som du skriver så ar ju Fru Justitia blind genom den bindel hon bär för ögonen, det betyder dock inte att de som ålagts att undersöka, granska och lägga fram bevis inför henne ska vara blinda.
Programmen föder inget hat, men pekar på enorma problem inom socialtjänsten och åklagarväsendet. Det gör också Hjördis Flodström när hon anser sig oförhindrad att mena att barn genom sin solidaritet med föräldrarna håller inne med ”hur det egentligen är”. Strunt och dumt. Detta paranoida tänkande kan återfinnas i socialtjänstens skrivningar, där man försåtligt och manipulativt antyder att barn genom sin tystnad i själva verket medger att övergrepp förekommit.
Vad som senare sker är att barnen så småningom blir vuxna och drabbas av skuld för att de genom vuxnas påtryckningar trasslat till det för sig och sina föräldrar under uppväxten. Detta har ju framkommit när t ex ”vittnespsykologer” genom fabulering fabricerat vittnesmål på övergrepp – som aldrig inträffat.
Att utredningskulturen inom socialtjänsten saknar fast grund har påtalats många gånger tidigare. Det är tyvärr socialtjänstens förtjänst att upprättelseutredningen funnit belägg för så många vanvårdsfall i samhällets regi. Samma myndighet igen. Det är beklämmande men typiskt att Flodström uttalar sig som hon gör.
Tack för din kommentar Kerstin!
En liten rättelse till Ingers inlägg.
Hör och häpna, igår Tisdag i tv4 nyheterna så framträder faktiskt i en fem-sekunders snutt den socialdemokraten som var en av de inblandade i denna historia och säger kort, ”Jag ber denna familj om ursäkt”. Med viss skamsenhet, och det var allt.
Kommentarer överflödiga gällande hanteringen från Socialtjänsten.
Jo vänta en sak, någon ”Tjänst” verkar det inte vara.
”Tyvärr så har ju Sandviken-fallet bevisligen inte hanterats på detta sätt.”
vad är det för bevis du hänvisar till?
i reportaget framgår ingenting om att det egentligen var nio indisier som föranledde omhändertagande av barnen
all fakta ligger inte på bordet
och UG är välmedvetna om det och väljer att visa de sidor som ger en bra story
det är sorgligt att svt väljer att vara så partiska
det finns mer sanning och grund till agerandet än som presenterats!
@ Anna,
Ta och läs inlägget en gång till.
Fundera sedan på den mening som du har hakat upp dig på.
Du kan även ta dig en titt på denna pdf, Dramat steg för steg (pdf-format) (GD), som förklarar steg för steg vad som ägt rum efter att systern ringde till socialen.
Om du inte då förstår vad jag menar när jag skriver :
”Tyvärr så har ju Sandviken-fallet bevisligen inte hanterats på detta sätt.”
Så kommer jag att förklara för dig.
@Anna
Vad är det för ny sanning du vet om Anna, och som dömande rätt(er) inte har kännedom om…?
Vad är det Anna onsdag, 16 november 2011, 11:26 inte fattar?
Är det så obegripligt skrivet att det är svårt att förstå meningen hon hakar upp sig på?
Vad är det Anna påstår att inte har framkommit i UGs reportage och i domstol?
Anna du kan läsa den här artikeln där Uppdrag Granskning visar hur dem arbetar. I mitten av artikeln och slutet så kan du se att alla parter fick en chans att uttala sig.
http://gd.se/ledare/debatt/1.4088775-uppdrag-granskning-ger-svar-pa-tal
[…] Debattartikel kring socialtjänsten vs UG (Ann-Mari’s Blogg) […]
[…] Debattartikel kring socialtjänsten vs UG (Ann-Mari’s Blogg) […]