SvD har uppmärksammat att Frejaskolan i Gnesta använder Machofabriken.
SvDs artikel har rubriken:
Vad får en kille göra?
Och den frågan är väl värd att ställa när det gäller Machofabriken och de som framtagit materialet.

SvD 19/9 2011
Jag är ytterst tveksam till Machofabriken just för att det är en ensidig fokusering på killar och manlighet och att arbetsmaterialet och projektet är ett samarbete mellan Män för jämställdhet, Roks och Sveriges Kvinno- och Tjejjourers riksförbund.
Ingen av de samarbetande organisationerna är speciellt jämställda när det gäller killar och manlighet så det är ju märkligt att just de ska ta fram ett material, ett jämställdhetsprojekt för unga, som sägs ska bearbeta en trång mansroll.
Tanken med denna Machofabrik sägs vara att både tjejer och killar, i åldrarna 13-25, ska genom filmer och övningar diskutera hur sociala normer för manlighet kan ifrågasättas och förändras.
Varför inte förändra bilden och normen för flickor och kvinnligt i samma projekt?
Om det är ett jämställdhetsprojekt – ska då inte både manligt och kvinnligt vara med och diskuteras och ha samma fokusering?
Varför är det bara sätter killar och manlighet som är i fokus?
Att synliggöra normerna för att sedan kunna prata om dem och förstå att de går att förändra var ett huvudsyfte när Machofabriken utvecklades, berättar en av projektledarna, Lisa Malmberg. Likaså att förstå att man kan avvika från normen och att man även ska ge andra utrymme att avvika från den.
Varför ska normerna förändras?
– Normerna upprätthåller maktordningen mellan män och kvinnor, och för att skapa jämställdhet behöver de förändras. En del normer för manlighet är dessutom destruktiva och kopplade till våld eftersom våld kan ge makt och status. Men människor mår inte bra av att utöva eller utsättas för våld, säger Lisa Malmberg.
Så det handlar om normer för hur en man ska vara och om våld, våld med en manlig förövare för kvinnor är ju alltid offer för våld de kan ju inte utsätta någon för våld de väna små liven.
Naturligtvis!
Hade jag väntat mig något annat av detta jämställdhetsprojekt för unga, som tydligen är det första nationella i Sverige, med tanke på vilka som samarbetat fram materialet till Machofabriken?
Och hade jag förväntat mig att ett jämställdhetsprojekt skulle utgå från jämställdhet i ordets rätta benmärkelse, än enbart fokusera på hur det går att förändra killar till att passa den jämställda normen som är feministisk?
Så här är några av mina frågor till Machofabriken och Män för jämställdhet, Roks och Sveriges Kvinno- och Tjejjourers riksförbund;
Vad får en kille göra?
Vad får en tjej göra?
Vad är normen för en tjej och hur kan vi bryta den normen för att tjejer ska bli mer jämställda?
Tack Calle för tipset!
Media Länkar:
Vad får en kille göra? (SvD)
Man blir lika överkörd varje gång man läser något sådant.
Machofabriken drivs av radikalfeminister men en unken manssyn. Varför dom väljer att fokusera på ”manlighet” är ju för att det är något fel på dem enligt dem, manlighet är ju den ända orsaken till allt det onda på denna planet och det som står i vägen för kvinnor. Detta siktar in sig på att förändra och inte ytterligare bygga ut möjligheterna för hur pojkar får vara, det finns bara ett rätt och det är att vara tillbakadragen feminin enligt dessa idioter. Feminisering av våra pojkar inget annat.
Troligtvis ett mycket effektivt sätt att manipulera pojkarna, i en känslig ålder, via tjejerna.
Vi män är mer lyhörda för kvinnors åsikter än vad många kvinnor själva tror.
Tjejerna vill vara duktiga och ”rätt” och gör som lärare och andra förebilder säger. Killarna vill bara behaga tjejerna. Det är den verkliga könsmaktsordningen.
[…] för tipset, Carl, Smurfen Blå och Johan. Även Ann-Mari’s blogg har skrivit om […]
Det är fascinerande att studera hur väl maskineriet fungerar: Först leder (den kvinnliga)* läraren diskussionen mot att få klassen att rapa upp ett antal ord med negativ laddning. Sedan får hon dem att associera dem med manlighet.
Den självklara kopplingen blir då ”Manlighet är negativt”.
Sedan fortsätter hon med att se till så att de rapa upp ett antal positivt laddade ord och styr dem (hjälpta av det redan etablerade mindsetet) att konstatera att dessa positiva ord – i n t e kan associeras med manlighet. Dvs man förstärker den negativa associatione till manlighet.
Låt oss fundera på detta: Vad är det man egentligen gör här? Jo man s k a p a r och förstärker den n e g a t i v a bilden av manligheten. Det finns inget säger inget i detta som ens avlägset syftar till att identifiera eller finna något positivt med manlighet. Om man haft intresse av det hade det varit lätt att hitta ord som ”plikttrogen”, ”offervillig”, ”försörjare”, ”beslutsam” eller andra traditionella bilder av mannen, men nej då – här var det ”snus” och ”svett”* som gällde.
När man sedan skapat denna ”monsterbild” av manligheten så går man till angrepp mot (eller som det heter ”problematiserar”) den bilden. Som vanligt består lösningen av att pojkarna ”måste skärpa sig”, dvs i praktiken skämmas för sin identitet och ändra på den.
Jag anser att detta systematiska skambeläggande av unga pojkar är…
…ja, jag hittar inget bättre – rent ondskefullt!
*) Ja jag reagerar på könet här. Jag tycker att det är bedrövligt när en kvinna problematiserar en manlighet som hon helt saknar insyn i hur det är att omfattas av. Ungefär som om en lärare på Östra Real skulle problematisera invånarnas i Rinkeby livsval – insiktslöst!
**) Intressant för övrigt att ”händig” inte förknippades med en ”bra person”
utan tydligen skall ses som något negativt (…i alla fall tills lärarinnan behöver hjälp med att byta lampa i videoprojektorn…)
[…] innebär att ett antal feministiska kvinnor står inför klassen och propagera för eleverna att pojkar är usla och flickor är bra. Pojkarna ska från barnsben lära sig att de är mindre värda än flickorna […]
[…] innebär att ett antal feministiska kvinnor står inför klassen och propagera inför eleverna att pojkar är usla och flickor är goda. Syftet är att pojkarna från barnsben ska lära sig att de är mindre värda […]
[…] Vad får en kille göra och hur får en kille vara? (Ann-Mari’s Blogg) […]
[…] Vad får en kille göra och hur får en kille vara? (Ann-Mari’s Blogg) […]
[…] Vad får en kille göra och hur får en kille vara? (Ann-Mari’s Blogg) […]