Karin Bergkvist som är Politisk redaktör på Gefle Dagblad har idag, lördagen den 6:e augusti, skrivit en intressant ledare om mammor som är jämställda.
Det är ju som alla vet inte populärt att vara mamma och jämställd på samma gång i dagens Sverige, eftersom man då är en karriärkvinna som inte lägger beslag på alla dagarna i föräldraförsäkringen. Jag har tidigare bloggat om P3s Martina Thun som fick utstå en massiv kritik för att hon valde att vara en av de programledarna som under sex dygn var inlåsta i en glasbur i centrala Malmö istället för att ta hand om sin dotter på 9 månader.

GD 20110806
Som exempel på mammor som är jämställda skriver Karin bland annat om den Folkpartistiska politikern och då mycket gravida Birgitta Ohlsson som utsågs till EU-minister, journalisten Ebba von Sydow och sina egna personliga erfarenheter av hur man som mamma behandlas av BVC och allmänheten när man inte följer normen och är mammaledig på heltid.
Ebba von Sydow skriver följande i en krönika som Karin hänvisar till angående mammor som är jämställda:
”Att jobba, vilket i mitt fall exempelvis är att skriva krönikor, debattera, prata i radio och föreläsa om kunglig stil, gör mig till en fruktansvärt egoistisk mamma”, skriver hon i krönikan och påpekar också att ingen frågat hennes man varför han började jobba när dottern var fyra dagar gammal.
Karin själv skriver :
Jag fick aldrig någon direkt kritik för att jag valde att ”bara” vara hemma ett drygt halvår med mina barn. Däremot fick jag åtskilliga höjda ögonbryn och förvånade frågor: ”kan man lämna barn på dagis när de är så små”, frågade en del. Att barnets pappa skulle vara hemma var tydligen inte tänkbart.
På Barnavårdscentralen kände jag mig motarbetad. En psykolog som höll i föräldragruppen jag gick på med mitt första barn sa överlägset att det där med lediga pappor var så ovanligt att hon faktiskt aldrig hört talas om någon som varit hemma. BVC-sköterskan ifrågasatte att jag skulle sluta amma redan efter ett halvår.
Allt fokus var på mig. Svikaren. Ingen funderade över det faktum att barnens pappa faktiskt ville vara hemma, att han ville få chansen att vara heltidsdelaktig på samma sätt som jag varit.
Och kritikerna var alltid kvinnor. Typiskt nog.
Och EU-ministern säger:
”Jag är gift med en modern man och inte med en dinosaur”
Men fick utstå kritik för sitt och sin makes val att jobba och låta maken ta ansvaret för barnet. En av de som kritiserade EU—ministern var bland annat Eva Sternberg, en av grundarna av stiftelsen Kvinnor Kan, som skrev till exempel i en debattartikel att Ohlssons beslut var ”tragiskt”.
(Och jag som trodde att den här stiftelsen Kvinnor Kan var till för att få kvinnor att ta för sig och via att de är så mycket mer än en hemmafru och mamma)
Karin avslutar sin ledare med följande:
I Sverige skryter vi gärna om att vi lever i världens mest jämställda land. Lagstiftning förhindrar diskriminering av den som är gravid. Alla, män som kvinnor, har rätt att vara föräldralediga och vi är ändå rätt vana vid lediga pappor (även om de fortfarande tar ut en mycket liten del av ledigheten totalt sett). Ändå går det fortfarande att bryta mot tabun.
Småbarnsmammor som jobbar tycks vara ett sådant.
Media Länkar:
Småbarnsmammor som bryter mot tabun (GD)
Sommargästen: En glad arbetande mamma som förebild (GP)
Eva Sternberg: Birgitta Ohlsson borde stanna hemma (Expressen)
P3s Martina Thun får kritik av mammor (Ann-Mari’s Blogg)
Kommentera gärna, din kommentar kommer att inte synas förrän och om den godkänns av blogginnehavaren. Feel free to comment, your comment will not appear until and if approved by the blog owner.