Det är många som har reagerat på Sundsvalls Tidnings artikel om pappan som av socialtjänsten utpekas vara pedofil som jag bloggade om den 10 juli. Jag har fått mail från pappor som känner igen sig i den häxjakt och brännmärkning som denna pappa i Sundsvall blir utsatt för av socialtjänsten trots att han är enligt polisens utredning helt friad från misstankar. Läsare av ST har reagerat och kommenterat i tidningen, nu har även politiker i Sundsvall uttalat sig.
Jag är glad att denna artikel som journalisten Peter Jonsson skrev i ST har väckt debatt och känslor, att den har fått allmänheten att reagera och kommentera.
Utan uppmärksamhet och debatt så kommer socialen runt om i Sverige att fortsätta med att utpeka pappor som pedofiler även efter att anmälningarna mot papporna är nedlagda då brott inte kan styrkas eller efter att papporna blivit friade av domstol.
Så här skriver Peter Jonsson i dagens ST:
Else Ammor (M) har läst utredningen i egenskap av socialnämndens ordförande, eftersom det är ett av två ärenden från Sundsvall som nyligen anmälts till socialstyrelsen. Hon har själv bakgrund som jurist, och tycker att utredningen lämnar en del övrigt att önska.
– Det ska inte bara räcka med en framkastad anklagelse om sexuella övergrepp. Polisen har avskrivit misstankarna, och en läkare som behandlat ena barnet under lång tid ser inga tecken på övergrepp. Då är det tveksamt att hänga kvar vid de misstankarna, någonstans måste man kunna släppa dem, säger Else Ammor.
Lena Österlund (S) är nu oppositionens starka namn i socialnämnden. Hon reagerar på uppgiften att barnen i vårdnadstvisten inte har kommit till tals.
– Jag blir oerhört besviken om det är så att man inte intervjuat barnen. Då har man inte satt barnens behov först, säger Lena Österlund.
Det är starka uttalanden från både Else och Lena, vilket ger mig intrycket att de tar denna artikel om denna pappa på allvar. Jag uppskattar att Else tar upp det här med att släppa taget om en misstanke och att Lena tar upp att ingen i detta aktuella fallet har pratat med barnen.
Det är två viktiga punkter som socialtjänsten i Sundsvall har missat plus det faktum att man inte har objektivt kontrollerat källkritiken.
Att kunna släppa taget om en misstanke är svårt, jag känner till andra fall där misstanken om sexuella övergrepp lever och gror som en elakartad cancer. Trots försök med att få slut på misstankar, anklagelser och polis anmälningar så fortsätter den ena föräldern att se och vittna om sexuella övergrepp på de gemensamma som aldrig har ägt rum.
I dessa fall är det viktigt att inblandade myndigheter har en objektiv syn på källkritiken och sätta stopp på den föräldern som verkligen begår övergrepp på barnen, den föräldern som inte kan sluta upp med att anmäla sina misstankar.
Det är en enorm skillnad på dessa fall och de fall som verkligen handlar om sexuella övergrepp på barn, tyvärr så är finns det personer som anser att alla anmälda misstankar om sexuella övergrepp är sanna och att brotten har ägt rum.
De som förlorar på detta är barnen, både de som inte har blivit utsatta för något övergrepp och de som har blivit utsatta.
Här är ännu ett citat ur den nya artikeln i ST:
Bland kommentarerna till ST:s reportage finns många som beskriver att en pappa har svårare att bli tagen på allvar av socialtjänsten.
– Socialtjänsten är en väldigt stark maktapparat med väldigt lite insyn utifrån. Då måste den också fungera objektivt så att folk känner sig trygga. Jag har förstått att det är många som inte känner så nu, säger Else Ammor.
– Kritik av det här slaget måste vi ta till oss. Människor som kommer till socialtjänsten är i ett utsatt läge oavsett vad det gäller. Alla ska få känna sig rättvist behandlade, säger Lena Österlund.
Än en gång så tycker jag att både Lena och Else svarar på rätt sätt och jag hoppas att denna artikel samt den om pappan kommer att generera i förändringar inom socialtjänsten i Sundsvall.
Jag tycker dock att det är synd att det har gått så här långt och att det behövs en artikel i pressen innan ansvariga politiker reagerar.
Else Ammor avsluter med att hänvisa till den nya individ- och familjeomsorgsplan som ska behandlas politiskt till hösten.
– Där kommer vi att ställa tydliga krav på vetenskaplighet, objektivitet och jämställdhet, säger hon.
Jag hoppas att de menar jämställdhet i ordets rätta betydelse och att alla som söker hjälp eller blir föremål för utredning eller annat inom Sundsvalls socialtjänst kommer att bli bemött utan förutfattade meningar och åskter.
Media Länkar:
”Man måste dra en källkritisk gräns” (ST)
Socialtjänsten gör allt för att krossa en pappa (Ann-Mari’s Blogg)
Jag mår nästan fysisk illa när jag läser de sista meningarna, bli bemötta utan förutfattade meningar… Den som säger detta jobbar inte med daglig verksamhet på socialen. Efter att själv blivit utsatt för detta och nu på nåder får träffa sonen Tre timmar på söndagar pga att blivit anklagad för övergrepp. Socialtjänsten bryr sig inte något om rättvisa, utan skyddar bara sig själva och sätter sig över läkare och polisen bara för att slippa råka ut för ngt obehag i framtiden.
Skäms sociatjänsten. Anställ fler män och inte bara skadade ensamstående mammor som inte klarar av vanliga förhållanden.
[…] Politiker reagerar på socialens felaktiga utpekande av pappa som pedofil (Ann-Mari’s Blogg) […]
[…] Politiker reagerar på socialens felaktiga utpekande av pappa som pedofil (Ann-Mari’s Blogg) […]