Sydsvenskan går än en gång mot strömmen!
Idag har de publicerat, den första i en serie, en lång artikel om våld i nära relationer. Där förövaren är en kvinna och offret är en man.
– När jag berättade att hon slog mig fick jag samma reaktion från alla. De frågade vad jag hade gjort mot henne.
Artikeln handlar om Niklas som utsattes för våld av sin flickvän, mamman till hans yngsta son.
Artikelförfattaren Katia Wagner har inte gjort något hafsverk när hon skrivit artikeln, utan den är strukturerad och konstaterar även att i Sverige så är synen på Relationsvåld enkelriktat.
Så enkelriktat att man utgår per praxis att det är mannen som slår och det är kvinnan som blir slagen.

SydSvenskan 28 maj 2011
Tack Katia för att du skrivit om Niklas och att du tar detta viktiga steg utanför den syn på Relationsvåld som råder i Sverige idag!
Jag ser fram emot de resterande artiklarna i denna serie.
Här är ett citat från artikeln och Niklas kommer hem efter att ha varit på en anställningsintervju. När han skulle lämna hemmet för att ta sig till intervjun fick flickvännen ett utbrott och misshandlade Niklas.
När han kommer hem några timmar senare är lägenheten nystädad. På spisen puttrar middagen. Flickvännen är ångerfull. Hon fattar inte själv vad som flugit i henne.
– Hon lovade att det inte skulle hända igen.
Men det gör det. Det går någon månad mellan utbrotten, sedan kommer de oftare. Niklas får ingen förvarning. En telefon som lags på fel ställe kan väcka ett raseri och knytnävslag i ansiktet. Flickvännen skriker på honom i affären, en gång slår hon honom i ansiktet med knytnäven när han står och pratar med grannarna.
– De var helt chockade. Sa att jag måste göra slut med henne. Men hon var ju gravid. Och jag trodde faktiskt att det skulle bli bättre.
Att slå tillbaka är aldrig ett alternativ. Det har med hans uppfostran att göra, säger han. Niklas har fått lära sig att våld inte löser något. Det är bättre att backa.
Så Niklas slår inte tillbaka, han tror att det kommer att bli bättre och flickvännen lovar att det inte skulle ske igen. Är det någon som känner igen detta från andra förhållanden som präglas av Relationsvåld?
Ofta får vi höra i media att kvinnan stannade kvar för att mannen som slog henne lovade att det inte skulle ske igen.
I Niklas fall så blev han hämtad av polisen och satt i arresten misstänkt för grov kvinnofridskränkning, trots att det var flickvännen som var den som slog.
Undrar just hur många män som hamnat och är i samma situation som Niklas?
Att det är de och inte kvinnan som slår som plockas in.
Misstankarna mot Niklas angående misshandel är nedlagda.
– Jag har kontakt med flera män som tar emot smällar, för de vet att kvinnorna kan ta barnen ifrån dem, säger Niklas.
Uttalande är en brutal sanning i dagens Sverige. Män lever i ett våldsamt förhållande för att inte bli av med sina barn. De biter ihop för att inte bli av med sina barn. De låter sig misshandlas för att inte bli av med sina barn.
För de VET att kvinnorna de lever med har makten att ta barnen ifrån dem.
Katia Wagner har även pratat med Peter Widerström och Per-Erik Olofsson möter män i liknande situationer. De är socialarbetare på Kriscentrum i Mellersta Skåne och träffar både män och kvinnor i destruktiva relationer.
Vad är vanligaste skälen till att männen stannar kvar i våldsamma relationer?
– Ett kan vara rädslan att mista allt och att man utifrån det förminskar det man är utsatt för, ser det inte så allvarligt som det är. Ett annat kan vara hot om att hon ska ta barnen. Jag säger till de männen att gå, trots hoten. Kampen för barnen får man föra när man kommit ur den sjuka relationen. Det går inte att leva med någon som utsätter en på det viset, säger Peter Widerström.
En man som inte slår tillbaka, och sedan inte blir tagen på allvar för att han inte slagit tillbaka, vad händer med honom?
– Han blir desarmerad och kuvad, säger Per-Erik Olofsson.
Här är några fler citat ur artikeln;
Idag diskuteras våld inom parrelationer sällan utifrån perspektivet att mannen blir slagen. Det märks på flera sätt. På Malmö stads hemsida presenterar sig kriscentrum både för män och kvinnor utifrån mannen som förövare och kvinnan som offer.
–//–
I stort sett alla studier i Sverige om våld i nära relationer handlar om män som slår. 2003 kom examensarbetet Slagen man vid Stockholms universitet, där män berättar om fysisk och psykisk misshandel.
–//–
2009 publicerade Brottsförebyggande rådet rapporten Våld mot män och kvinnor i relationer, utifrån myndighetens nationella trygghetsundersökning. Det var första gången i Sverige som männens utsatthet för våld i relationer visades, skrev Brå.
En förklaring är att kvinnors våld mot män generellt inte är lika grovt och inte vållar lika stora fysiska skador, som mäns våld mot kvinnor. Det råder ett slags acceptans för sådant som knuffar, en örfil eller ett nyp, men det borde betraktas som ett lika stort socialt problem som grövre våld. Det menar Murray A. Straus, professor i sociologi vid amerikanska universitetet i New Hampshire.
I en annan artikel om Relattionsvåld så skriver Katia Wagner förljande:
Antalet kvinnor som tar till våld har nästan tredubblats på tio år, visar Sydsvenskans granskning. Allt fler kvinnor misstänks och döms för våld. Men medan män döms till fängelse får kvinnor rättspsykiatrisk vård.
Media Länkar:
Niklas blev slagen – och fråntogs barnen (SydSvenskan)
Allt fler kvinnor döms för våldsbrott (SydSvenskan)
Violent female offenders : Facts and preconceptions (Avhandlingar.se)
Violent female offenders: Facts and preconceptions ( Stockholms universitet)
[…] Relationsvåld fokus i ny artikelserie (ann-Mari’s Blogg) […]