
SvD 13/4 2011
Hanns Boris, debattör och ensamstående pappa, skrev den 13:e april en artikel i SvDs Brännpunkt.
Här är inledningen till Hanns artikel;
Imorgon ska riksdagen fatta beslut om ifall även män ska kunna begära faderskapstest och om automatisk gemensam vårdnad även ska gälla för ogifta föräldrar. Det är dags att politikerna ger barnen rätt till båda sina föräldrar, skriver debattören Hanns Boris.
Så, igår den 14:e april så skulle det tas ett beslut angående en bunt med motioner om justeringar i Föräldrabalken för att få föräldraskapet mer jämställt i Sverige.
Men som vi vet så har ju Civilutskottet något emot motioner som rör familjerättsliga frågor och föreslog att de folkvalda skulle säga nej till motioner från den allmänna motionstiden 2010 som rör familjerättsliga frågor.
Orsaken till att man föreslår att de folkvalda ska säga nej?
Jo, det pågår nämligen utredningar.
När dessa utredningar ska vara klara och vad de kommer att mynna ut i det sägs inte. Men eftersom dessa utredningar pågår så kan man ju inte ta och godkänna motioner som kan ge barn rätten till båda sina föräldrar, pappor rätten till att begära faderskapstest och att gemensam vårdnad ska även gälla ogifta föräldrar.
Hanns har en egen teori till varför alla motioner kring barn och föräldraskap kommer att avslås:
Av motionärernas partitillhörighet att döma torde det vara en betryggande majoritet för att klubba igenom dessa frågor. Dock väntas det bli avslag i samtliga fall.
Det är inte utan att man frågar sig vad som ligger bakom detta. En högst trolig anledning är att man anser att barn är något som tillhör kvinnor.
Så är det en ärlig hänvisning till att utredning pågår, en hänvisning som har använt i ett flertal år nu, eller är det för att det finns en konservativ syn på VEM som barnen tillhör som gör att dessa viktiga motioner blir nedröstade gång på gång?
En av de ändringar som klubbats igenom är den från 2006 kritiserade lagändringen av föräldrabalken.
Det var tänkt att föräldrar skulle samarbeta bättre kring vårdnaden om barnen efter en separation med denna lagändring.
Men som Hanns skriver i sin Brännpunkt artikel så blev det ett helt annat resultat:
Från 2006 ska tingsrätterna dessutom ta större hänsyn till samarbetssvårigheter när de dömer i vårdnadsfrågor. Förutom det ska de även lägga vikt vid hur barnets umgänge och boendesituation ser ut.
I praktiken har detta inneburit att en mamma som försvårar umgänge och relation mellan barnet och pappan får ensam vårdnad. Blir pappan en sämre vårdnadshavare för att mamman bråkar? Underlättande av umgänge och samarbete borde istället uppmuntras och vara synligt i besluten från vårdnadstvister.
Jämställdhet i Sverige är ett skevt och vridet begrepp.
Tyvärr så finns det många folkvalda och andra intresse- och lobbyorganisationer som pratar om jämställdhet, men det är få av dem som verkligen ARBETAR aktivt för jämställdhet i ordets rätta bemärkelse.
Och det är ytterst få som arbetar för jämställdhet mellan föräldrar.
När man pratar och arbetar med jämställdhet i Sverige då är det till 98,9% för att bana vägen för kvinnor.
Jämställdhet för män det är inte politiskt korrekt och det blir inte bättre om många av dessa män är fäder som vill vara en aktiv part i sina barns uppväxt.
Jämställdhet och män som kräver att få vara en aktiv och närvarande pappa till sina barn går inte ihop i det genusmodifierade jämställda Sverige år 2011.
Media Länkar:
Dags att göra föräldraskapet jämställt (SvD)
Utskottens förslag till riksdagsbeslut (14/4 2011, Sveriges Riksdag)
Civilutskottets betänkande 2010/11:CU18 (14/4 2011, Sveriges Riksdag)
Utskottets förslag och kammarens omröstning (14/4 2011, Sveriges Riksdag)
TV4: Antalet vårdnadstvister har ökat med 40 procent på fem år (PRG)
Docent i familjerätt: enskild vårdnad incitament för vårdnadstvist (PRG)
Tvist om vårdnad efter 2006 (Ann-Mari’s Blogg)
Hur blev utgången av det som skulle beslutats? En självklarhet 2011
http://www.dads-r-us.se/2011/04/16/det-jamstallda-foraldraskapet/