I dagens SydSvenskan så tar Inpå Livet upp papporna i magens skugga.
I artikeln så tycker de blivande papporna inte att det är fel att det är mer fokus på mammorna före under och efter förlossningen. Artikeln tar även upp att män kan få förlossningsdepression och att denna diagnos är ett erkänt faktum i Danmark. I Sverige så är det verkar det som, okänt, en myt, en vandringssägen eller rent tjafs.
(är det någon som är förvånad över den inställningen???)
Och för att visa att den svenska sjukvården inte har någon aning om att män kan få förlossningsdepression så låter SydSvenskan Jeanette Folkesson, barnmorska på barnmorskemottagningen i Malmö city uttala sig.;
Barnmorskorna på barnmorskemottagningen i Malmö city är överens om att förlossningsdepression för män är något helt okänt. Några uttrycker att det inte alls finns, att det måste vara en annan typ av kris som de får.
– Vi pratar jättemycket med kvinnorna om det, men inte med papporna, det kan jag säga överlag, säger Jeanette Folkesson, barnmorska.
Hon menar att vården och stödet är mycket mer inriktat på kvinnans psykiska hälsa än mannens.
– Jag har faktiskt inte ens tänkt på det utan man pratar mer om hur viktigt det är med pappans stöd för kvinnan efter förlossningen, berättar Jeanette Folkesson.
Så barnmorskorna på barnmorskemottagningen i Malmö city har kommit så långt som att det är viktigt med pappans stöd för kvinnan efter förlossningen, men har totalt missat att pappan kan bli precis som mamman bli deprimerad efter barnets födsel.
Det otroliga med denna artikel är att SydSvenskan lyckats att hitta en pappa som kan berätta hur han upplevde tiden efter sitt första barns födsel.
Pablo Quiroz ska snart bli förälder för andra gången och har hade en tid efter det första barnets födsel som han upplevde sig som nedstämd.
Han berättar om en tid av nedstämdhet efter den första förlossningen.
– Jag hade inte fått någon information alls om hur man kan påverkas, men efter förlossningen så blev jag ledsen i flera veckor. Jag undrade varför, jag borde ju vara glad för mitt barn. Jag försökte verkligen vara glad för min dotter, men det gick inte de första veckorna, berättar Pablo Quiroz.
För honom gick depressionen över av sig själv efter en tid, och han började söka efter information på internet för att få reda på vad som hände.
– Då fick jag reda på att det faktiskt händer, och så pratade jag jättemycket med vänner som har barn också. Det är bra att utbyta erfarenheter med varandra, berättar han.
Jag tycker att det är bra att SydSvenskan och Inpå Livet tar upp att även en pappa kan få en förlossningsdepression efter att hans barn har fötts.
Pappor har känslor de med och även om de står bredvid under en förlossning och stöder sin kvinna betyder inte det att de inte har en magisk upplevelse när deras barn föds.
Det är dags att jämställdheten mellan föräldrarna säkerställs.
Båda föräldrarna har rätt till att bemötas jämlikt, få lika stor hjälp och stöd av sjukvården när de väntar och har blivit föräldrar.
Viktigt det du tar upp! När det gäller förlossningsdepression är det verkligen viktigt att känna till att det drabbar både kvinnor och män! Och att en nybliven förälder får en svår depression påverkar självklart hela familjen på en mängd olika sätt! Dags att vården börjar rikta sig till både mamman och pappan, håller helt med!
Jag kom ut med min bok ”Moderslycka-vart tog gläjden vägen”? på SKL Kommentus Media förlag i våras. Det är en berättelse om förlossningsdepression och hur det i högsta grad ställer stora krav på relationen, kärleken och tillvaron. Hoppas du vill läsa! Blogga gärna! Det är ett ämne som det behöver pratas mer om!
Tack Helena Askén för din kommentar.