Jag har läst domen i det mycket kommenterade fallet där en farmor och farfar fick rätt att umgås med sitt barnbarn.
Som domen nu är så kommer umgänge ske enligt följande:
Farföräldrarna ska ha rätt till umgänge med barnbarnet den sista lördagen i månaden kl. 10.00 – 14.00 från denna dag fram till årsskiftet 2011/2012.
Umgänget ska ske i mamman och barnbarnets hem varannan månad och i Farföräldrarnas hem varannan månad, med början i mamman och barnbarnets hem lördagen den 26 mars 2011.
Mamman ska ha rätt att närvara vid umgänget fram till årsskiftet 2011/2012.
Farföräldrarna ska fr.o.m. den 1 januari 2012 ha rätt till umgänge med barnbarnet den sista lördagen i månaden kl. 10.00 – 16.00.
Mamman ska inte vara närvarande vid umgänget.
Mamman ska vid umgängestillfällena lämna dottern i farföräldrarnas hem och farföräldrarna ska efter umgängestillfällena lämna barnbarnet i mamman och barnbarnets hem.
Det låter ju inte allt för farligt att man ska bli upprörd?
Ett av de tidigare besluten kring umgänge, som inte fungerade, var enligt följande:
Farföräldrarna skulle ha rätt till umgänge med barnbarnet varannan lördag udda veckor kl. 10.00-16.00. Från och med det fjärde tillfället och framåt skulle umgänget äga rum under tiden kl. 10.00-15.00 utan att mammans närvarade.
För att mamman skulle överlämna dottern vid umgängestillfällena så ålades hon ett vite på 5000kr per tillfälle.
Socialnämnden i Vellinge har yrkat på att umgänge mellan barnbarnet och farföräldrarna skulle lördag eller söndag kl. 10.00 – 16.00. Socialnämnden förordade även att vite skulle åläggas mamman om hon inte följde de beslut om umgänge mellan dottern och farföräldrarna.
Vad man kan läsa i domen är att mamman i ett tidigare stadium avböjt att samarbeta kring en utredning om förhållandena kring umgänget mellan dottern och farföräldrarna. Vilket gjorde att dottern inte heller kunde höras. Senare i denna tvist så har mamman yrkat på att utredningen ska komplementteras.
Känns som om det nu tydligen passade mamman att begära att utredningen ska komplementteras, frågan är om det är i förmån för dotterns bästa eller för mammans tillfredställelse som hon begär detta ?
Malmö Tingsrätt skriver i sin dom från 12/3 2010 att:
Det bör därmed vara en utgångspunkt att det är förenligt med Dotterns bästa att ge henne en möjlighet att knyta an till och lära känna Pappa genom sina farföräldrar, sin faster och andra släktingar på Pappans sida av släkten. Det har i målet inte framkommit något som visar att Farmor och Farfar inte skulle vara lämpliga i det avseendet.
Vidare kan man läsa att socialtjänsten i Vellinge kommun haft en hel del problem med att få mamman att inse och övertygad om att dottern har ett behov av sina farföräldrar, eftersom de utgör en länk till pappan. Socialsekreterare Linda Höglund berättar att hon inte anser att hon har fått något gehör eller någon förståelse från mamman i frågan. De umgängen som hittills har kommit till stånd har enligt farföräldrarna bestämts av mamman såväl vad gäller tid och plats som val av aktiviteter.
Det är ett raffinerat sätt att umgängessabotera genom att bestämma hur, när och var umgänget ska ske. Detta beteende, en härskarteknik som används ofta av mammor, är effektivt och hjärtlöst. Att det skadar och sårar de som direkt drabbas av detta verkar inte vara något problem för den umgängessaboterande mamman. Hon får ju igenom sin vilja och har kontroll över umgänget (om det blir av).
Det går att läsa att mamman vill enbart ha ett umgänge en gång per månad i hennes och dotterns bostad, men att Tingsrätten anser att det borde skapas förutsättningarna för dottern att bygga upp en egen relation till farmor och farfar mer naturligt om umgänget sker i deras hem och med tätare intervaller.
Mamman motsätter sig fler umgängestillfällen eftersom dotterns kalender verkar mer eller mindre vara fulltecknad varje helg. Det är olika aktiviteter och barnkalas.
Min fundering är så, om nu dottern har olika aktiviteter på helgerna tex. Scouterna, gymnastik eller ridning kan då inte farmor och farfar vara med som åskådare eller deltagande familjemedlem ?
Är dessa aktiviteter valda för att schemat ska vara fulltecknat så att ingen tid finns över för att farmor och farfar kan träffa barnbarnet?
Tingsrätten i Malmö konstaterar att mamman inte haft förståelse för att dottern har ett behov av sina farföräldrar.
Detta har även kommit till uttryck under förhandlingen, där hon även visat sig oförstående inför vikten av att följa tingsrättens beslut. På grund härav föreligger skäl att förena beslutet om umgänge med vite.
Undrar just hur många fler föräldrar som behöver få ett vitesbelopp mot sig för att inse och förstå att deras egna egoism kommer att kosta på om de fortsätter att hindra barnet/barnen från att träffa sin andra förälder eller andra familjemedlemmar?
Och av domslutet så går det att konstatera att den flicka som är i centrum för denna umgängestvist är född 2003 vilket gör att hon idag är 8 år, i DNs artikel står det 6 år.
Pappan avled i maj 2004, vilket får mig att säkert säga att hans dotter inte har några egna minnen av honom och det är där farföräldrarna samt pappans övriga familj betydelse kommer in. De kan hjälpa flickan att känna sin pappa och få ta del och bli en del av hans liv även om han inte längre är i livet.
Att som vissa som kommenterat det andra inlägget hävda att flickan är för ung och att det är bättre att vänta med att hon och hennes farföräldrar ska börja umgås och känna varandra är befängt och helt horribelt.
Undra varför de tomma tunnorna inte skramlar nu?
Eller har ”pelle” & ”Ullis” inte något att komma med?
För de har väldigt klart för sig vad som är ”rätt & fel” *harkel*,,, eller?
Läser man här:
http://kaela.bloggplatsen.se/2011/03/13/4836324-far-och-morforaldrar-viktiga-i-ett-barns-liv/
Har det där ”pelle” skrivit:
”I nästan alla vårdnadstvister mellan föräldrar och mor/far föräldrar så ligger det trasiga relationer mellan föräldrarna och Far/Mor föräldrarna bakom, och i de flesta fall så innefattar det missbruk.
det är mycket bättre att vänta tills barnen blir äldre med att knyta nya relationer”
Och ”Ullis”.
”Alla far- och mor- fäöräldrar har EXAKT den relation till sina barn och barnbran som de förtjänar.”
Känns som kommentar på detta är lite onödigt…
Hemska människor som inte kan se barnens behov före sina egna..
Har läst alla kommentarer, Pelle o Ullis har otroligt konstiga åsikter i detta fall, verkar som de inte själva har haft en givande relation med sina mor/farföräldrar?Anser (precis som de flesta här) att det är oerhört viktigt att barn har en bra relation till båda sidor av sin släkt (gäller givetvis inte vid missbruk/övergrepp av olika slag). I mitt jobb som lärare möter jag dagligen rotlösa tonårspojkar (oftast) som inte har kontakt med sina pappor och hans släkt för att mamman förhindrar det och pratar illa om dem. Det tragiska är att förlorad tid kan aldrig fås igen. De största förlorarna är barnen, när inte de vuxna ser till barnens behov istället för att använda dem som ett vapen att såra den andra föräldern.
Tack Lotta för din kommentar.
Barn och barns rättigheter till sitt ursprung väcker heta känslor och det blir en diskussion där en hel del kommer fram hur en del personer tycker och tänker kring om barnens rätt.
i Detta aktuella fallet så hade barnets pappa avlidit och en av de få sätten till att barnet skulle få veta mer om sin pappa och sin pappas sida av släkten var genom sina farföräldrar. Barnets mamma gjorde en hel del för att sabotera denna viktiga kontakt.
Tyvärr så är det inte alltid så att barnets bästa är det den kvarvarande föräldern tänker på – även om det borde vara det.
Samma gäller de ensamstående mammor som gör allt i sin makt för att barnen ska dela hennes åsikt om deras pappa och hans del av familjen.
Tänk så elakt agerat mot barnet och farföräldrarna.
Bra att man kopplar vite mot krånglandet, säger som Lotta tänker inte mamman på att barnet faktiskt kan delta i aktiviteter och så även med dem.
Tack Bengtsson för din kommentar.
Vad heter rättsfallet?
Tack N. för din kommentar.
Tyvärr så har jag ej kvar domslutet.
Det märkliga med den här domen är att lagen ger barnen rätt att träffa mor och far föräldrar för att som det står I lagen: Lära känna den äldre generationen. De flesta mor och far föräldrar som söker umgänge får nej ifrån socialtjänsten. De förklarade för mig att om vi upplever att det blir problem för barnet att den nekande föräldern utsätter barnet för ett val mellan förälder och mor och far föräldrar så kommer inte socialtjänsten hjälpa till med umgängesfrågan. I detta unika fall är inget av detta medtaget.
Tack Lena för din kommentar,
Socialtjänsten är tyvärr väldigt undanfallande i denna fråga, de vill ju för det mesta inte
stöta sig med den förälder som vägrar låta barnet träffa sina mor el farföräldrar.
Barnets bästa kommer långt ned på listan över vad som ska prioriteras.