När Missy Sokolsky var 10 år ändrade hennes namn till Melissa Hart och hon blev undangömd från hennes familj och rättsväsendet under två år av sin mamma. Missy startade Take Root när hon var i 30 års åldern. Take Root hjälper barn och familjer som är brottsoffer för Familjebortföranden.
På Take Roots hemsida finns det bland annat en film där bortförda barn berättar hur de haft det före under och efter de blivit bortförda av deras mamma eller pappa.
De som tror att dessa barn som förs bort av den ena föräldern inte blir påverkade känslomässigt och traumatiserade av vad de utsätts för borde ta sig en titt på filmen och verkligen LYSSNA på vad dessa brottsoffer berättar.
Take Root skriver följande om sin vision av sin verksamhet och hur det kom sig att de startade Take Root;
Vår vision är att utvidga arbetet med saknade barn efter att de försvunna barnen återfunnits, vi vill hjälpa försvunna barn att återhämta sig.
En gång i tiden, på National Center for Missing och Exploited Children, samlades nio vuxna som blivit bortförda som barn för att dela berättelser om familjen bortförande. De beslutade sig för att skriva en ny slut.
Var och en av de nio som kom till detta första möte år 2002 var osäkra på vad som väntade. Det kan anses anmärkningsvärt att de kom alls, eftersom bortförandet var ett kapitel i deras historia alla hade gjort sitt bästa att försöka glömma.
Men de Första Rötterna visste att ingen förstår de långsiktiga effekterna av bortförande av barn, och behoven som bortförda barn har bättre än de som har erfarenheten av att ha rövats bort. De visste att var det dags för offer för barnarov att börja tala ut. Det tog inte lång tid för andra att gå med. Hundratals tidigare bortförda barn har nu deltagit i Take Root.
Vi anser att barnets röst kan göra en skillnad i hur brottet familjen bortförande uppfattas och förstås, och att vår röst kan förbättra de tjänster tillgängliga till offer för alla typer av bortförande av barn.
För det är inte över när ett barn återfinns, det är bara början på en lång och tung väg tillbaka till det liv som barnen och de föräldrar som sökt efter dem hade innan brottet begicks.
Take Root koncentrerar sitt arbete kring Familjebortföranden eftersom det är ett brott i USA som är överrepresenterat när det gäller bortförda barn , men som i Sverige så anses brottet inte vara så grovt och att d bortförda barnen inte är i fara då de är med en av sina föräldrar.
Take Root vill slå hål på missförstånd och myter kring detta brott.
För allt för ofta så blir Familjebortföranden avskrivna eller klassade som infekterade vårdnadstvister av rättsväsendet eftersom de saknar förståelse och insikt i hur förödande och farligt det är för barn att bli bortförda av en person som de är släkt med.
Missy Sokolsky som numer heter Liss Haviv och Take Root deltog aktivt med att berätta sina upplevelser för författarna av dokumentet The Crime of Family Abduction: A Child’s and Parent’s Perspective som är publicerat i maj 2010 av U.S. Department of Justice Office of Justice Programs, Office of Juvenile and Delinquency Prevention. (som jag har bloggat om här.)
Media Länkar:
The missing side Take Roots medlemmar skriver om vad de varit med om och hur det har påverkat dem.
How Children Experience Family Abduction by Liss Haviv & Janet Brodsky, LICSW
Re-Framing Family Abduction by Liss Haviv & Janet Brodsky, LICSW
Filmer från Take Root:
”Being Missing” Medlemmarna i Take Root ger sin version på att ha varit bortrövade. För att se filmen så behövs Quicktime 6
”Family Abduction : How Bad Can it Be?” Medlemmarna i Take Root tar upp myten att barn som blir bortförda av en förälder inte är i fara.
”Missing Heather” Take Root medlemmen Rebekah i sitt sökande efter en identitet efter att ha varit bortförd.
”Helping Missing Children Recover” Take Root medlemmar förklarar Take Root’s program
och syfte.
Ja det är verkligen dags att skärpning sker inom detta området på alla vis det går med kraftfulla medel.
Ett ämne som detta borde väcka viss känsla för barnens rättigheter och då ev resultera i tyckande kommentarer??
Beror det på att vi är så ego av oss eller är det mer läsning där selektiviteten finns(dvs ofta skitsnack) som är mest intressant att diskutera i olika forum eller har svenskar en övertro om våra förmågor i detta land?
Vad det än är så är bristerna mycket i våra kunskaper och lär inte förbättras så länge man inte lär av kunskapen där den finns.
[…] https://maukonen.wordpress.com/2011/02/19/bortforda-barn-hjalper-andra-bortforda-barn/#more-11243 […]
[…] Bortförda barn hjälper andra bortförda barn (Ann-Mari’s Blogg) […]
[…] Bortförda barn hjälper andra bortförda barn (Ann-Mari’s Blogg) […]