Efter att ha sett ett par rubriker och läst igenom några artiklar så har jag mer frågor än svar när det gäller denna Twitterbävning kallad #prataomdet.
Det är skillnad på frivillig sex och sexuella övergrepp, det håller jag med om. Men hur och vem har tolkningsrätten för att avgöra om det är ågren efter ett fyllesex eller om det verkligen är våldtäkt, vem är det som avgör att det är frivilligt sex eller påtvingat sex ?
I Sverige är det ju så att kvinnor alltid är sedda som offer, speciellt när det gäller sexualbrott. Men det finns ju två sidor av samma mynt och män kan vara offret och kvinnan förövaren i ett sexualbrottsärende.
Jag får ett intryck att denna våg av Twittrande under #prataomdet, enbart har kvinnor som offer och män som förövare. Det känns som en kampanj mot män och det känns som den friar kvinnor från deras ansvar för sina handlingar.
Män är alltid förövaren och kvinnor är alltid offren.
Pelle Billing han har grävt omkring bland allt som är skrivet kring denna hachtaggade Twitter och han har gett mig en viss klarhet kring #prataomdet.
Här är några citat från Pelles blogg inlägg: Nu när vi ändå håller på att #prataomdet…
Mina reaktioner på denna Twitter-våg är blandade. Å ena sidan tycker jag det är bra att man vågar diskuterar var de sexuella gränserna går, samt att man vågar berätta om övergrepp och dåliga sexuella erfarenheter. Å andra sidan är det tråkigt att se att det verkar finnas en stark könspolarisering, där kvinnorna automatiskt ses som offer (och inte förövare) och där männen rakt ut uppmanas tala om sig själv i termer av förövare (men inte att tala ut som offer).
..//..
Om du inte har möjlighet att undvika sex ska det däremot klassas som våldtäkt:
- Om du säger nej men den andra personen tvingar sig på dig är det våldtäkt.
- Om du sover eller är medvetslös (och därmed inte har möjlighet att säga nej) är det också en form av våldtäkt.
Observera att dessa definitioner gäller precis lika mycket för bägge könen. För män kan det således vara värt att tänka igenom sina sexuella gränser en extra gång, då vi inte blivit uppfostrade att värna om vår sexuella integritet.
..//..
Ett övergrepp är alltid förövarens fel, men ta hand om dig för guds skull! Ha inte sex med någon du inte litar på! Detta kanske låter tufft men jag tror att det är en besk medicin som många i vårt samhälle måste svälja.
Vi behöver även ett ”prataomdet” för alla som har drabbats av falska våldtäktsanmälningar.
Tyvärr skulle antagligen få om ens några feministiska innejournalister i Stockholm haka på den sortens ”prataomdet” så det skulle kanske inte få särskilt stor spridning oavsett deltagarantal.
Bra idé!
Men undrar just hur det skulle bli med uppmärksamheten och deltagarantalet i twittrandet?
Det är ju som sagt inte ett ”kvinnoproblem” det där med falska våldtäktsanmälningar.