Så är det Farsans Dag igen.
Så är detta ett av de mer stillsammaste 100 års jubileum ni har varit med om?
Fars Dag firar 100 år, men inte är det många som uppmärksammar detta jubileum.
Norran har skrivit om det i alla fall och här hittar du den artikeln.
Fast denna lugna stund av jubilerande kan ju bero på att det finns olika år då det påstås att Fars Dags firandet startades…
Göteborgs Posten skriver att det hela startades 1919 i USA och kom 1932 till Sverige.
Förra året skrev jag ett inlägg tillägnat Fars Dag och Pappa, jag är väldigt nöjd med detta inlägg och kör en repris i år.
Här är ett citat och här hittar du inlägget.
Pappa, du är toppen!
Du hjälper mig när jag behöver det, speciellt när jag minst anar att jag behöver hjälp.
Du ger mig av din tid, fast du kan ha hur lite tid, så ger du av din tid.
Du ser mig och älskar mig.
Och här kommer några läsvärda rekommendationer från andra bloggar och massmedia.
Här är en krönika av Erik Wikström publicerad i GD idag kallad; Löjliga pappabilder.
Här är ett inlägg från Pär och GenusNytt som skriver om MinPappa.nu och deras undersökning av diskrimineringen av pappor i vårdnadstvister.
Tydligen så har detta problem som MinPappa.nu har lyft fram nått riksdagsnivån enligt tidningen Skånskan!
I denna artikel så kan man läsa att Fredrik Schulte (M) motionerat till Riksdagen med denna skrivelse Motion 2010/11:C333 Nya vårdnadsregler
Bloggen Annika Hagströms kåserier så finns det ett inlägg om Fars Dag.
Här är ett litet citat;
Härom dagen hittade jag i en gammal pappkartong uppe på vinden följande uppsats som skrevs till Fars Dag av vår dotter Anna, när hon var 9 år och gick i tredje klass. Jag tycker den får gälla som en hyllning till alla pappor idag!
Svenskspråkiga Hufvudstadsbladet skriver om tre män utsedda till Årets pappa i Finland.
Peter Ehrström har i svenskspråkiga Vasabladet skrivit en ledare tillägnad Far. Mycket kloka och kärleksfulla ord i denna ledare, så ta en stund och läs den!
Bloggaren Enligt O undrar Vad kan du om Far?
Och har skrivit ihop ett riktigt bar inlägg om pappa och olika pappor.
Robert Dahlströms kåseri i Ystads Allehanda är helt klart ett läsvärt stycke.
Här är ett litet citat;
Nu stundar visst Fars dag. Det är bra för vi får sällan den uppskattning som vi förtjänar. När det är Mors dag då slås det på alla trummor och barnen står i kö för att överräcka gåvor och hylla modern med komplimanger och lovord. Vi pappor får på sin höjd en slips (enligt uppgift får varannan fader en slips på Fars dag) och vi ska vara glada om den ens är inslagen.
Söderhamns-Kuriren via Hela Hälsingland påminner Glöm inte fars dag!
De har en artikel om 7 barns pappan Hans Hermansson.
Förra året så skrev Medborgarperspektiv ett inlägg där han tackade alla osynliga pappor.
Tidningen Dagen har en artikel som är kopplad till Fars Dag, den handlar om hur viktigt det är att stötta och försvara pappaledigheten.
Här är ett litet citat;
Jämställdhet har ofta använts som argument för att papporna ska vara hemma. I de intervjuer med män som presenteras i boken ”Nya svenska fäder” visar dock Klint och Johansson att jämställdheten sällan är ett avgörande skäl för papporna att vara föräldralediga (den finns där dock som underförstådd och självklar). I stället motiverar de ofta sin ledighet med att de vill ha närhet och gemenskap med sina barn, prioritera något annat än karriär.
Fredrik Schulte motion verkar sund. Att delad vårdnad är standard även då föräldrarna inte är gifta är inte bara sunt utan ger även en enkel regel, fastställt faderskap fastställd delad vårdnad.
Den andra delen är en bra reflektion över hur lagändringen slagit. Det är bra om samhället sätter ned foten och KRÄVER att föräldrarna samarbetar kring de gemensamma barnen. Det skall inte finnas någon tvekan om att samhället ställer sig på barnens sida om rätten till en konfliktfri relation till bägge föräldrarna. Endast föräldrar som är helt olämpliga skall kunna hindras från att vara en del av barnens liv.
För att gå vidare på det senare så tycker jag att om en av föräldrarna driver en process om enskild vårdnad så skall denne även få ta det fullständiga ekonomiska ansvaret för barnet. M.a.o ”Put your money where your mouth is!”.