En rapport beställd av det finska Centralförbundet för barnskydd visar att en utdragen vårdnadstvist är förödande för de inblandade barnen.
Rapporten visar även att att vårdnadstvister är dyra och att det är samhället som får stå för kostnaderna.
Rapporten är skriven av professor Juha Hämäläinen, Östra Finlands universitet i Kuopio, och heter Kalliit erot – dyra separationer, som publicerades den 10:e november på ett seminarium om barnavård i samband med separationer.
Citat från ÖT;
Föräldrarna kan göra en vårdnadstvist anhängig på rätt svaga och ibland till och med suspekta grunder. Utdragna vårdnadstvister kan ofta bli förödande för barnet.
– Barnets normala utveckling stannar upp och livsglädjen försvinner då barnet tvingas leva mellan två föräldrar som är ytterst negativt inställda till varandra, säger direktör Heikki Koiso-Kanttila på Centralförbundet för barnskydd.
Han betonar att vårdnadstvisterna är en så svår sak för barnen att tvisterna borde kunna förhindras eller avbrytas i ett så tidigt skede som möjligt.
Det är bra att man tagit med och att massmedia skriver att föräldrar kan starta en vårdnadstvist på väldigt suspekta grunder. Tyvärr så är det fortfarande många bland allmänheten som inte vet att en förälder kan ställa till med ett helvete med falska uppgifter och anklagelser för att få ensam vårdnad om de gemensamma barnen efter en separation.
Även är det mycket bra att man visar hur en vårdnadstvist påverkar barnen, att de betalar ett högt pris för att föräldrarna inte kan komma överens.
Hur många föräldrar som startar en eller är mit i en bitter vårdnadstvist tänker på att deras barns normala utveckling stannar upp och livsglädjen försvinner när de tvingas leva mellan två föräldrar som är ytterst negativt inställda till varandra?
YLE skriver följande om det seminarium där rapporten publicerades.;
Det är Barnombudsmannen, Centralförbundet för barnskydd och Väestöliitto som ordnar seminariet. Syftet är att uppmärksamma staten på att barnavård i samband med separationer borde prioriteras högre.
– Vi har en massa organisationer som hjälper familjer i separation, vi måste få en bättre helhetssyn, säger barnombudsmannen Maria Kaisa Aula.
I svenskspråkiga Hufvudstadsbladet går det att läsa om vårdnadstvister och skilsmässorådgivning.
Citat;
Nu lägger Centralförbundet för barnskydd tillsammans med barnombudsmannen och Väestöliitto fram ett förslag för att ändra rutinerna kring skilsmässor i Finland. Tanken är att så få familjer som möjligt i framtiden ska behöva kämpa med slitsamma rättegångar. De långa processerna tär nämligen inte enbart på familjerna. De gräver också djupa hål i statens kassa.
Nyckelbegreppen är bättre information och effektiv medling.
Heikki Koiso-Kanttila, chef för skilsmässorådgivningen Neuvokeskus i Helsingfors, säger att man genom en lagändring till exempel kunde kräva att föräldrarna gjort ett medlingsförsök eller provat på parterapi för att ens få starta en vårdnadstvist i rätten.
Artikeln har även med en kvinna som gått igenom två separationer, här är ett litet citat.;
När Bodil Rosengrens första – femton år långa – äktenskap rämnade, bodde familjen med tre barn i låg- och högstadieålder i ett parhus i Esbo. I bagaget hade man bland annat en treårig vistelse i USA.
– Vi började hos socialen. En gång per månad fick vi träffa en man som sa plattityder om att vi ska försöka komma överens, fnyser Rosengren.
I dag vet hon att familjen hade behövt träffa en tuff medlare, som hade lyft fram alla de svåra frågorna och krävt konstruktiva lösningar som båda föräldrarna hade kunnat leva med: beslut som i första hand hade beaktat barnens behov.
– Vi kunde varken komma överens om bouppdelningen eller om barnen och det är vanligt. De flesta som skiljer sig är helt normala människor som bara inte klarar sig ur situationen själva och behöver hjälp. I potten ligger ju så mycket. Det handlar inte bara om ett förstört parförhållande, utan också om de gemensamma barnen, det gemensamma hemmet och om pengar
Det vore intressant om Sverige kunde testa det här med medling, och inte ge upp om en av föräldrarna totalvägrar delta.
Om de verkligen bryr sig om barnen – då borde ju båda föräldrarna vara villiga att delta i en medling för att separationen och överenskommelser kring vårdnaden om barnen ska gå så smidigt som möjligt.
Men frågan är om Sverige är intresserad av att testa medling, för om denna medling ger barnen mer tid och tillgång till sin pappa, då kan det ju vara så att en hel del organisationer och andra personer som kommer att göra allt i sin makt för att medling ska inte förekomma.
Som vanligt är det ju barnen som är de största förlorarna.
Media länkar:
Vårdnadstvister dyra och illa för barnen (OT) (Vasabladet)
Vårdnadstvister dyra för samhället (YLE)
”Skilsmässorättegångar kan trasa sönder” (HBL)
Underhåll tvister kostar miljontals euro varje år Centralförbundet för barnskydd (Översatt med Google Translate)
Problemet idag i Sverige är att en part oftast tjänar på att medlingen inte fungerar. Då finns det ingen grund för medlingen.
Man måste därför även ändra praxis så att den s.k. boendeföräldern kan förlora vårdnaden om denne inte är villig till medling och accepterar att det görs avsteg från dennes ståndpunkt.
Utan det är det endast slöseri med tid och pengar att ha en medlare.