Många tidningar har idag en liten notis om att Stalkning – Förföljelse, kan bli ett särskilt brott. Det finns en remiss som Regeringen har lämnat över till Lagråden.
Och det får vi förmoda är bättre än vad det är idag då denna aktivitet hamnar under rubriceringen olaga hot, hemfridsbrott eller ofredande.
Det skrivs om att förövaren ska bli, om denne blir fälld antar jag, belagd med fotboja, besöksförbud och kontaktförbud.
Vad jag hakar upp mig på i dessa notiser är att en mening ger ett kön den största bördan av att vara förövare.
Oftast är det män som på detta vis trakasserar kvinnor.
Det ges inget stöd till detta påstående och läsaren får intrycket att denna skärpning av rubriceringen av förföljelse är en lag för att trygga livet och tillvaron för kvinnor. En lag som är ”kusin” med kvinnofridslagen.
Om nu det kommer att stå i lagtexten att förövaren oftast är man eller offret är kvinna vet jag ej, men dessa notiser förmedlade av TT i massmedia ger en felaktig bild eller inte hela bilden av detta brott.
Elisabeth Hermon har bloggat om stalking på sin blogg . Elisabeth skriver att det är;
Både män och kvinnor utsätts för Stalking. Inte bara kändisar eller personer som lämnar ett förhållande. Stalking kan förekomma i en relation, efter en relation och utan att det ens finns en relation.
Sverige har inte haft speciellt mycket skrivet och forskat kring stalking. BRÅs tidning Apropå skriver 2005 om stalking.
Stalking– ett smygande problem
I Sverige har det engelska begreppet stalking länge varit relativt okänt. Men en rad uppmärksammade fall där kändisar råkat ut för stalking har ändrat på det. Agneta Fältskog och TV 4:s nyhetsuppläsare Petra Nordlund hör till dem som varit utsatta.
Stalking handlar om en medveten, illvillig och upprepad förföljelse och bevakning av en person. Den kan yttra sig som en konkret förföljelse från plats till plats. Men vanligt är också återkommande mejl och telefonsamtal. Var för sig kan de te sig oskyldiga. Men tillsammans blir de hotfulla för den som utsätts.
Det finns ingen undersökning som visar hur vanligt stalking är i Sverige. En amerikansk offerundersökning visar att åtta procent av kvinnorna och två procent av männen någon gång under sin livstid råkar ut för stalking.
Sverige har dock utrett detta förföljande efter att Regeringen beslutade den 6 juli 2006 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att utreda vilka skyddsåtgärder som är lämpligast för att förstärka skyddet för personer som utsätts för hot eller förföljelse. Den 17 november 2006 förordnades dåvarande biträdande länspolismästaren, numera rektorn vid Polishögskolan Ebba Sverne Arvill som särskild utredare.
Här hittar ni rapporten Stalkning – ett allvarligt brott SOU 2008:81
(betänkande av stalkingutredningen)
Det går att klassa in olika förföljare och på en sida på internet har jag hittat 6 olika typer av personligheter som klassas som förföljare. Fem av dessa är omskrivna i ”A Study of Stalkers” Mullen et al.. (2000).
1. Rejected Stalker – Den avvisade förföljaren
förföljer sina offer för att omvända, korrigera, eller hämnas ett avvisande. (t.ex. skilsmässa, separation, uppsägning).
2. Resentful Stalker – Den förbittrade förföljaren
bedriver en Vendetta på grund av en känsla av missnöje mot offren – främst motiveras av viljan att ge skräck och ångest för offret.
3. Predatory Stalker – Rovdjurs förföljaren
spionerar på offret för att förbereda och planera en attack – vanligen sexuell – på offret
4. Intimacy Seeker – Den intimsökande förföljaren
försöker att etablera en intim, kärleksfull relation med sina offer. För dem är offret en lång eftertraktad själsfrände, och de var ”menade” för varandra.
5. Incompetent Suitor – Den inkompetenta friaren
trots bristande sociala färdigheter eller uppvaktning, har en fixering, eller i vissa fall en känsla av rätten till en intim relation med dem som har lockat deras amorösa intresse. Deras offer är oftast redan i en relation med någon annan.
6. Cyberstalking and Cyberstalkers – Internetförföljaren
är användningen av Internet eller genom elektroniska medel förfölja eller trakassera en individ, en grupp individer eller en organisation. Det kan innefatta falska anklagelser, övervakning, med hotelser, identitetsstöld, skada data eller utrustning, värvning av minderåriga för sex, eller att samla in information för att trakassera.
Mer kan vi läsa om förföljelse i en rapport från U.S. Department of Justice kallad National Crime Victimization Survey Stalking Victimization in the United States publicerad i januari 2009, NCJ 224527.
Det går bland annat att läsa följande i rapporten:
Män var lika benägna att anmäla att de var förföljda av en manlig som en kvinnlig förövare.
43% av de manliga offren uppgav att gärningsmannen var kvinnor, medan 41% av de manliga offer uppgav att gärningsmannen var en annan man.
Kvinnor som utsatts för förföljelse var det signifikant mer sannolikt att de förföljdes av en manlig (67%) än en kvinna (24%).
Så manliga offer för förföljelse är inte ignorerade eller marginaliserade, som de oftast är i Sverige.
Jag hoppas att alla offer för förföljelse, stalking, kommer att få bättre rättsligt skydd i Sverige. Alla offer har lika stor rätt till att få stöd och hjälp för att slippa bli förföljda.
Att vara ett offer för stalking är inte ett brott som enbart gör att offren är kvinnor och förövarna till män. Som de flesta brott så är könstillhörigheten inte det avgörande. Ej heller hudfärg, religion, sexuell läggning, åsikter eller politisk tillhörighet.
Det är inte bara kändisar som blir förföljda, även om det skrivs en hel del om dessa stalkers. Att bli förföljd kan hända vem som helst, när som helst.
Tyvärr så har det svenska rättsväsendet varit en smula flata när det gäller att inse att den ”flyförbannade” fd flickvännen är en stalker.
Som vanligt så han det koncentrerats på de manliga förföljarna som förföljt och trakasserat kvinnor.
Barometern har en artikel om en kvinna som har under ett par års tid blivit utsatt för Cyberstalking.
Örnsköldsviks Allehanda skriver den 7 november 2008 om en ”Kaninkokare” som kan få fängelse.
En som också har blivit utsatt för Cyberstalking är journalisten och författaren Ingrid Carlqvist. Här hittar ni hennes Sidan4 Debatt inlägg efter att hon fick sparken från jobbet som chefredaktör för tidningen VillaLiv efter en intensiv och helt rabiat period av Cyberstalking.
Yakida har en bra redovisning av två kvinnliga stalkers som härjar i Sverige. Läs inlägget här.
IDG.se har en artikel som David Borerius har skrivit från 2009 som handlar om Peder som helt plötsligt blev offer för stalking.
Henrik Belfrage & Susanne Strand har skrivit rapporten: Polisiära bedömningar och åtgärder vid stalking – ett utvecklingsprojekt i Södertörn och Kalmar län.
Och så har vi några kändisar som på ett eller annat vis blivit förföljda. Vissa av dessa förföljelser har slutat i ond bråd död.
Discoverys Top 10 Celebrity Stalkers
NY Daily News top 31 Celebrity stalking victims
Följa John ska dock fortfarande vara lagligt. 🙂 😉
Så länge det inte övergår i något helt annat…