Expressen uppmärksammar vårdnadstvister!
Den 25:e juli hade ju DN ett par riktigt bra artiklar angående de problem som kom till efter den förödande lagändringen i föräldrarbalken 2006.
Idag har Expressen, i alla fall i närupplagan, tagit upp detta problem under sin rubrik Dokument/Torsdag.
Barnen glöms bort i vårdnadstvisten
Man konstaterar att den lagändring som gjordes 2006 och som skulle få och bli lättare för föräldrar att lösa sina konflikter genom samtal och medling, utan att behöva blanda in rätten inte riktigt har fungerat som det var tänkt.
Med andra ord det såg jävligt fint ut på papper men i verkligheten så fungerar det ej.
Citat från Expressens artikel:
Föräldrasamtalen fungerade inte.
Tingsrätten blev oundviklig när Elisabeth och hennes före detta man skulle göra upp om vårdnaden av barnen – ett scenario som drabbar allt fler.
År 2006 ändrades lagen för att göra det enklare för föräldrar att komma överens utan att gå till domstol. Nya siffror visar att effekten blev den omvända.
Ofta blir rättsprocessen en föreställning i smutskastning mellan föräldrarna – i stället för att handla om barnens bästa. Experter ifrågasätter nu om vårdnadstvister verkligen ska lösas rättsligt.
– I en vårdnadstvist finns det ingen som har rätt, säger Anna Singer, docent i familjerätt.
Tanken är ju god, att samarbetsamtala för att se barnens bästa skall få högsta prioritet efter det att familjen splittrats. Men hur är det med dem som leder dessa samtal ? Hur är det med regler och dokumentation och krav ställda på dessa ledare/medlare ?
Vi får läsa i Expressen om Elisabeth som upplevde att samtalsledaren/medlaren tog parti för ex maken och inte höll sig neutral.
Den som medlar/leder dessa samtal måste på inga villkor överhuvudtaget ta något parti för de vuxna! Hur mycket hänsyn tar dessa ledare/medlare gentemot barnen? Tänker de på att en del barn inte har någon kontakt alls med den förälder de inte bort med efter en separation?
Det är inte ett val barnen har gjort själva – utan ett val som boende föräldern har gjort åt barnet.
Vi får inte glömma de vårdnadstvister som har missbruk, misshandel och andra sociala problem redan innan familjen splittrades. Där behövs det extra stöd och medlare som kan hålla barnens bästa isär från föräldrarnas problem.
Citat från Expressens artikel:
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg tycker att barnens perspektiv ofta försvinner i vårdnadstvister, men poängterar att domstolen inte direkt låter barnen välja var de ska bo, utan att det mer handlar om att barn i en viss ålder och mognad ska ha rätt att komma till tals.
– Hur barn påverkas av en vårdnadstvist beror på hur föräldrarna hanterar det. Om de lyckas skydda barnen från sin egen konflikt eller inte. Jag tycker att barnens perspektiv ofta glöms bort, därför borde barnen få ha ett eget juridiskt ombud vid vårdnadstvister, säger han.
Lagändringen 2006 var tänkt att fungera så att det skulle minska med vårdnadstvister som hamnade i domstol, tyvärr så fungerar det som ser fint ut på papper inte alltid i verkligheten.
Frågan är, när ska detta problem rättas till av lagstiftarna ???
Barnens bästa är väl tillräckligt viktigt att se till att denna del av familjebalken rättas till ?
Eller ?
Det är en viktig fråga som X-pressen lyfter. De politiska partierna måste våga diskutera desa frågor och tala om hur man ser på framtiden.
Vad man är beredd att göra för att inte problemen i framtiden ökar och det blir så att nästan alla barn lever utan kontakt med sin far eller får lova att resa mellan olika hem varannan vecka.
Leroy
Att BO anser att ytterligare en jurist blandas in i tvisten gör inte saken bättre utan sämre.
Utbildning av dem som skall ha samarbetssamtal eller medla mellan föräldrarna. den förälder som inte vill delta och obstruerar försitter sin chans. Många mödrar vägrar delta och behöver inte det.
Problemet med den nya lagen nämns inte och det är att det kan räcka att moder hävdar samarbetspproblem och hon får vårdnaden trots att hon är den som motsätter sig samarbete.
Den som inte visar samarbetsvilja bör förlora vårdnaden.
Världens i dag främsta röst kring umgängessabotage eller Parental Alienation är Dr. Richard A. Warshak han är beslutsam, som många av oss, att göra umgängessabotage lika socialt oacceptabelt som sexuellt eller fysiskt övergrepp på barn.
Tommy Jonsson
”Problemet med den nya lagen nämns inte och det är att det kan räcka att moder hävdar samarbetspproblem och hon får vårdnaden trots att hon är den som motsätter sig samarbete.”
Detta hittade jag i fet stil i artikeln.
”Bland annat kan föräldrar nu åberopa samarbetssvårigheter som ett skäl till att inte dela på vårdnaden. Och vad som räknas som samarbetsproblem är enligt Singer vagt formulerat.
I praktiken räcker det med att den ena föräldern inte vill samarbeta för att det ska kallas samarbetsproblem.”
Och tack för det nya namnet vg ”divorce poison” 🙂
Mia
förlåt, det missade jag i hastigheten.
Grattis till att du upptäkt boken Divorce Poison som jag köpte ur Dr. Richard A. Warshaks hand med dedikation, det var ett 2 dagars världsseminarium om Parental Alienation Syndrome, PAS i Frankfurt am Main 2003.
Jag träffade också Dr. Richard A. Gardner då för andra gången och köpte några av hans senaste böcker med dedikation.
Warshak var en mycket bra talare och mera prektiskt inriktad än Gardner, men så har Gardner skrivit många fler artiklar och böcker.
Gardner var så generös att han gav vår svenska PASprofet fil dr, leg psykolog Lena Hellblom Sjögren en del av sin egen tid för ett anförande om situationen i scandinavien.
Leroy
ser du ett problem med att barnet har två fullvärdiga hem och ett växelvis boende?
@Tommy.
Absolut int, enligt min ringa mening Tommy.
Jag ser däremot att man skall vara ärlig och inte hitta på för att få fördelar.
Barn har rätt till båda sina föräldrar, men om en part får myndigheterna med sig på sin sida och det har spårat ur så totalt så kan man ibland bara försöka invänta att de kloka barnen själva ifrågasätter.
Sanningen hinner ikapp förr eller senare. Det är nog snarare så att vansinnet visar sig förr eller senare, synd att man oftast missar att utreda allt ordentligt och ge bra underlag till TR.
Leroy
Leroy
som förälder har man ett större ansvar än att
”kan man ibland bara försöka invänta att de kloka barnen själva ifrågasätter”
Det är inte barnets ansvar utan föräldrarnas och under tiden skadas barnet.
Tommy.
Man gör allt som står i ens egen makt när man försöker få rätsida och möjlighet till umgänge, barnen skall inte behöva ta skada direkt eller indirekt.
Klart att barnen skall ha rätt till bägge sina föräldrar så länge dom har viljan, lämpligheten och förmågan finns.
Du har så rätt i det du påpekar. Det förutsätter dock att jag faktiskt får möjlighet att finnas där inte blir blockerad av dåliga underlag där man enbart gått på vad mamman vill och inte vill.
(Jag tänkte nog lite på hur det blev för ”John” och hans son.)
Men det bästa rådet är nog att aldrig ge upp för barnens skull.
Leroy